Diari La Veu del País Valencià
Demanen més competències municipals per frenar les macroplantes fotovoltaiques 

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Més-Compromís Ribera Alta ha assenyalat que hi ha un «continu degoteig» de sol·licituds d’implantació de macroplantes fotovoltaiques arreu del País Valencià. Actualment, només a la Ribera Alta estan tramitant-se projectes a Tous, Catadau, Llombai, Alzira i Carcaixent, alguns dels quals preveuen una producció de més de 50 MW i, per tant, la tramitació correspon a l’Estat a través del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, mentre que la tramitació dels de menys de 50MW és de competència autonòmica.

Segons la formació política, «a la Ribera Alta es dona la circumstància que les sol·licituds no diferencien la tipologia del terreny i en volen ocupar de tota classe: agrícoles i també forestals, alguns d’ells afectats per incendis amb protecció pel Pla d’Acció Territorial (PATFOR), o zones de recàrrega d’aqüífers amb l’augment del risc d’inundació si s’impermeabilitzen amb plaques solars». «Són llocs escollits pels promotors sense considerar les circumstàncies específiques i que el Ministeri a l’hora d’avaluar no té tampoc el coneixement específic que caldria per prendre una decisió que afecta plenament els municipis», ha indicat.

Davant d’això, ha continuat, «els ajuntaments es veuen indefensos, per falta de competències legals per decidir si el lloc és adequat o si es vol o no». «Els ajuntaments opinen, però altres decideixen», ja que «són les administracions estatals i autonòmiques, segons la potència de la planta, les que aproven les instal·lacions», ha explicat.

Per això, Més-Compromís considera que les administracions locals, amb el suport de les autonòmiques i la ciutadania, «haurien de poder valorar l’impacte de la implantació d’aquestes grans plantes i triar els llocs més adients».

En aquest sentit, ha exigit «un Pla Director d’àmbit autonòmic que catalogue el territori i determine les zones on es pot i on no instal·lar aquest tipus de plantes». També ha demanat que en «l’avaluació dels projectes siga preceptiva una valoració dels informes tècnics territorials i locals i que puguen ser determinants» i «més protecció als municipis més xicotets que no tenen els recursos suficients per tramitar aquests expedients complexos».

La transició energètica és necessària, però no a qualsevol preu

Més-Compromís ha afirmat que «té clar que una part important dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 és l’obligada transició energètica que permeta afrontar el canvi climàtic», però «és evident que si no hi ha planificació en aquesta classe d’instal·lacions, no servirà per lluitar contra el canvi climàtic, ja que agreujarà les conseqüències que poden patir els pobles afectats».

«La transició energètica és necessària, però no a qualsevol preu», ha remarcat. «No volem una nova bombolla especulativa», ha afegit.

«Reivindiquem l’oportunitat energètica basada en l’autoconsum, en l’ús més racional dels recursos i el respecte al territori, en les comunitats energètiques locals, en solucions que passen, en definitiva, per un major esforç de les administracions autonòmiques i locals per regular la qüestió energètica a hores d’ara en mans d’unes poques grans empreses que no garantiran una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a totes les persones», ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa