Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol aprova un nou contracte artístic per combatre la precarietat del sector

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un nou contracte per al sector artístic que té l’objectiu de combatre la precarietat del col·lectiu. El contracte atén, segons l’executiu, les necessitats «específiques» d’un sector caracteritzat per la «intermitència» de l’activitat i intenta lluitar contra l’encadenament de contractes de temporada, apostant per les fórmules indefinides o de tipus fix discontinu. A més, es millora el règim d’indemnitzacions, que s’unifica a 12 dies per any treballat per a tots els col·lectius. La xifra augmenta fins als 20 dies quan la durada del contracte excedeix els 18 mesos.

El Reial decret-llei en què s’inclou la mesura permet, segons l’executiu espanyol, «modernitzar i ampliar el concepte d’activitat artística», que a partir d’ara fa referència a les activitats culturals en l’àmbit de les arts escèniques, audiovisuals i musicals i abandona el concepte «desfasat» d’artistes en espectacles públics. Una altra novetat és que s’amplia la definició d’espectacle públic, que ara engloba activitats professionals que no necessàriament s’han de fer sobre un escenari. També incorpora el personal tècnic i auxiliar que no pertanya a l’estructura fixa de les empreses del sector.

En l’àmbit de la Seguretat Social, el Reial decret-llei estableix que els professionals de la cultura quedaran exempts del desincentiu inclòs en la reforma laboral per als contractes que duren menys de 30 dies, atesa la naturalesa especial de les activitats artístiques, tècniques i auxiliars en les arts escèniques, l’activitat audiovisual i la música, el caràcter de les quals és més intermitent, afirma el govern espanyol. Finalment, es preveu una cotització reduïda per als autònoms amb ingressos baixos del sector artístic.

Una altra novetat és que la legislació s’adapta a la producció d’expressions artístiques a l’entorn web i a les noves fórmules de difusió més enllà del lloc d’actuació i del territori estatal, com ara l’anomenat streaming, la difusió en línia o el podcast.

El Reial Decret-llei aprovat culmina la tasca que la Comissió Interministerial per a l’Estatut de l’Artista ha dut a terme des del setembre de l’any passat, fruit de les recomanacions aprovades per unanimitat al Congrés dels Diputats el setembre del 2018. Les mesures aprovades suposen, a més, un primer avanç dins del conjunt de reformes que s’integraran al conjunt, apunta l’executiu estatal.

Comparteix

Icona de pantalla completa