Diari La Veu del País Valencià
Tornen a alertar que el principal problema del Xúquer és la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Xúquer Viu ha tornat a denunciar aquest dimarts, Dia Mundial de l’Aigua, enguany dedicat a les aigües subterrànies, que el principal problema del Xúquer és la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental, el més gran de la demarcació del Xúquer, que és el que ha proporcionat al riu una gran part del seu cabal.

L’entitat ha assenyalat que «les extraccions abusives fetes principalment en les dècades dels anys huitanta i noranta han reduït el cabal del riu prop de 400 hm³ anuals, una quantitat importantíssima que priva el Xúquer d’una gran part del cabal base i afecta greument espais de la Xarxa Natura 2000, com ara el Baix Xúquer, a partir de Tous, o el llac de l’Albufera». A més, ha continuat, «ocasiona un fort impacte a les comarques de la Manxa, amb la desaparició de nombroses fonts, brolladors i rierols».

Tanmateix, ha explicat, «les extraccions de l’aqüífer han sigut de 320 hm³/any i, en compte de reduir-les s’han aprovat unes obres de substitució de bombejos que suposen una detracció immediata del riu de 80 hm³/any, amb la qual cosa la sobreexplotació del Xúquer s’agreujarà». Per això, ha apuntat que «per mantenir l’aqüífer en bon estat les extraccions corresponents no haurien de superar els 220 hm³ anuals, incloent-hi els cabals corresponents a la substitució de bombejos».

L’organització ha recordat que «l’aqüífer de la Manxa Oriental, malgrat la situació del canvi climàtic, conserva en l’actualitat les mateixes assignacions que en el Pla del 1998 i el futur Pla Hidrològic consolidarà aquesta sobreexplotació i posarà en greu perill els recursos hídrics».

Les al·legacions que Xúquer Viu va presentar al Pla Hidrològic del Xúquer tracten en profunditat en el primer capítol la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental i la seua relació amb el Xúquer.

Comparteix

Icona de pantalla completa