Diari La Veu del País Valencià
Una concentració a Alzira alerta del «deteriorament progressiu» del Xúquer i l’Albufera

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Aquest dissabte s’han concentrat al Pont de Ferro d’Alzira (la Ribera Alta) un centenar de persones convocades per Xúquer Viu, que ha alertat que «el riu i l’Albufera estan sofrint un deteriorament progressiu que posen en perill la seua supervivència».

Hi han acudit representants de distintes associacions d’una quinzena de pobles de la Ribera i de València ciutat. Entre els assistents figuraven el diputat del Congrés, Joan Baldoví, la diputada de les Corts Valencianes, Graciela Ferrer i la diputada provincial, Mentxu Balaguer, a més de regidors de distints partits de la comarca. Un grup de piragüistes del Club d’Alzira han baixat el riu amb una pancarta en què posava «Per un riu més net».

El manifest que s’ha llegit adverteix que, «malgrat els esforços i mobilitzacions dutes a terme els últims anys, la salut del Xúquer i de l’Albufera continua sent molt delicada». En aquest sentit, indica que «el futur de les nostres masses d’aigua continua en perill, més encara si considerem l’efecte del canvi climàtic i les demandes insostenibles tant del Vinalopó com de la Manxa Oriental».

Xúquer Viu assenyala que «el pròxim Pla Hidrològic del Xúquer, que s’aprovarà en poques setmanes, ha de donar compliment a la Directiva Marc de l’Aigua, una directiva europea que fixa el 2027 com l’última oportunitat per assolir el bon estat dels nostres rius, llacs i aqüífers». Tanmateix, l’organització adverteix que «les millores adoptades són molt escasses o inexistents i ens condemnen a un futur preocupant».

Complir els objectius ambientals

Per això, demana «declarar sobreexplotat a l’aqüífer de la Manxa Oriental amb una reducció de les extraccions i un pla de recuperació del riu i de l’aqüífer», ja que «les extraccions abusives de l’aqüífer a partir de la dècada dels huitanta ha privat al Xúquer de gran part del seu cabal base i hui es pot afirmar que quasi la meitat de l’aigua del riu es queda a la Manxa» i, per tant, «no arriba prou aigua per mantindre en bon estat el riu i l’Albufera».

També exigeix que es mantinguen els cabals ecològics suficients per al Xúquer i altres rius. En aquest sentit, apunta que «és especialment preocupant la situació del cabal als trams d’Antella, Sueca, Cullera i la desembocadura», i recorda que «el passat mes de desembre el Xúquer es va quedar sense aigua a l’Assut de Cullera, a 15 km de la desembocadura».

Així mateix, sol·licita «més i millor aigua per a l’Albufera», atés que «es constata, oficialment, la disminució progressiva dels cabals que entren al llac», per la qual cosa «cal una aportació directa d’aigua del Xúquer, sense estar condicionada a la modernització de regadius, a més de la garantia que es mantindran les aportacions actuals a l’arrossar i a l’horta de l’àmbit de la conca hidrogràfica».

«Al Xúquer no li sobra aigua», assevera el manifest. I per això, l’entitat considera que no es pot transvasar aigua del Xúquer al Vinalopó. «Cal dir que el mateix Pla Hidrològic reconeix la gravetat de la situació futura, quan estableix un dèficit de 250 hm³ en el sistema Xúquer, que eleva fins a 300 hm³ a conseqüència del canvi climàtic i la forta disminució de recursos», explica.

Per totes aquestes raons, Xúquer Viu demana «una revisió a fons del Pla Hidrològic, que done resposta a les qüestions plantejades i compliment a la Directiva Marc de l’Aigua».

Comparteix

Icona de pantalla completa