Diari La Veu del País Valencià
Un passeig per l’Ombria de Benirrama, a la Vall de Gallinera [Vídeo]

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Endinsar-se a la Vall de Gallinera (la Marina Alta) sempre és un goig per als sentits. La tranquil·litat i la bellesa que hi trobem són al·licients més que suficients per fer una escapada i passejar-hi amb calma, gaudint de cada detall. Més encara si tenim a la nostra disposició una ruta senyalitzada per donar a conéixer la biodiversitat que alberguen alguns racons.

Això és el que ens ofereix l’itinerari botànic dissenyat per Acció Ecologista-Agró a l’Ombria de Benirrama, dins del projecte de custòdia del territori que desenvolupa a la Vall de Gallinera, amb l’objectiu de valorar i recuperar la riquesa de flora d’aquest indret. S’hi han identificat 32 tresors botànics entre les més de 900 espècies que hi ha.

Al recorregut, circular, s’hi accedeix des del camí del cementeri del municipi, encara que té un caminet d’anada i tornada que connecta amb la Font de la Gotera. Les indicacions presenten una fotografia i informen en quatre idiomes (valencià, castellà, anglés i francés) del nom vulgar i científic de les plantes més representatives de l’Ombria. A més, estan classificades segons el tipus de vegetació al qual pertanyen: arbres i arbustos; plantes endèmiques, rares o amenaçades, i altres plantes vasculars.

Així mateix, en totes les plaques il·lustrades i didàctiques, s’ha incorporat un codi QR que remet a la pàgina de turisme de la Vall de Gallinera. Una ferramenta molt senzilla, que alhora que permet descobrir amb més detall les plantes, mostrant per exemple informació sobre les principals característiques, els hàbitats, l’època de floració i altres dades d’interés.

Després de totes aquestes tasques de camp, per tal de donar difusió a l’itinerari i convertir-lo en un atractiu més de la Vall de Gallinera, AE-Agró ha realitzat uns vídeos amb explicacions de Vicent Morera i Victor Navarro, que han treballat per conservar i millorar la biodiversitat de la zona.

El passat 10 de maig es va crear el grup de Facebook «Itinerari Botànic Ombria de Benirrama» que ja té més molts membres, publicacions i fotografies d’espècies de plantes vasculars.

La iniciativa ha comptat amb la col·laboració de la Unió Cultural d’Amics de la Vall de Gallinera, el suport de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera i l’ajuda econòmica de la segona Convocatòria Mediambiental Fundació Bancaixa i CaixaBank.

Comparteix

Icona de pantalla completa