Diari La Veu del País Valencià
El TGUE desestima les cautelars i torna a retirar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

El Tribunal General de la Unió Europea ha desestimat les mesures cautelars que van demanar els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí per mantindre la immunitat que els hi va alçar el Parlament Europeu al març. L’havien recuperat a principis de juny quan el mateix TGUE els hi va retornar de forma cautelaríssima, però ara els hi ha retirat una altra vegada perquè creu que no han «acreditat amb un grau de probabilitat suficient» que puguen ser detinguts. A més, el tribunal de primera instància de la UE amb seu a Luxemburg assegura que Puigdemont, Comín i Ponsatí mantenen la protecció parlamentària per anar als plens de l’Eurocambra a Estrasburg.

El rebuig de les cautelars s’emmarca en una demanda dels eurodiputats de Junts contra el Parlament Europeu per la suspensió de la immunitat. A petició del Tribunal Suprem, que els vol extradir per la causa del Procés, l’Eurocambra va aprovar al març la retirada de la seua protecció parlamentària. Tots tres ho van denunciar a la justícia de la UE al·legant irregularitats durant el suplicatori i, a més, van demanar que els hi mantingueren la immunitat de forma cautelar.

A principis de juny, el TGUE ho va fer, però de forma cautelaríssima perquè la cambra no havia presentat encara les seues observacions i no tenia prou elements per decidir. Un mes després de rebre la posició dels serveis jurídics del Parlament Europeu, el TGUE ha optat aquest divendres per retirar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí mentre examina el fons del cas en els pròxims mesos.

Boye: «Estem molt tranquils, avui hem guanyat»

L’advocat Gonzalo Boye ha celebrat la decisió del Tribunal General de la Unió Europea perquè «confirma» que els tres eurodiputats es poden moure «lliurement» per la Unió Europea, ja que les euroordres es consideren suspeses. «Estem molt tranquils, avui hem guanyat», ha dit en declaracions a l’ACN, malgrat perdre la petició de cautelars amb la que demanaven mantenir provisionalment la immunitat. Boye ha avançat que tornaran a demanar el restabliment cautelar de la immunitat si més endavant es reactiven les euroordres. «Si es donés el cas, les demanaríem i el jutge les concediria», ha assegurat.

Comparteix

Icona de pantalla completa