Diari La Veu del País Valencià
El sector agrícola reclama que la UE declare els cítrics «producte sensible»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa’t ací.

El sector agrícola valencià vol que la Unió Europea declare els cítrics «producte sensible» i crear un Front Citrícola Valencià davant de la revisió de l’acord comercial amb Sud-àfrica el mes d’octubre amb l’objectiu d’activar la protecció dels interessos valencians davant la competència «deslleial» per part de les importacions de països no europeus.

Amb aquesta finalitat, la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, ha remés una carta al ministre del ram, Luis Planas, en la qual li demana que faça aquesta petició a Brussel·les com a «interlocutor directe».

Així s’ha concretat aquest dilluns en la reunió que Mollà ha mantingut amb l’eurodiputada Inmaculada Rodríguez Piñero; el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes; la directora general de Relacions amb la UE, Daría Terradez, i representants de la Unió de Llauradors, AVA-ASAJA, UPA-PV, la Federació de Cooperatives, Intercitrus i el Comité de Gestió de Cítrics.

Mollà ha alertat que, en aquest moment, «a les importacions de Sud-àfrica, que han crescut al voltant d’un 30% en els últims anys, cal sumar la «crisi del sector agrari, valencià, espanyol i europeu», ha assenyalat. També ha remarcat que amb la declaració dels cítrics com a «producte sensible» es pretén «evitar els danys que ja han ocorregut, així com els que estan per vindre, que poden ser demolidors per al sector citrícola valencià».

El secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, Carles Peris, ha insistit en la necessitat d’establir una «reciprocitat», en aquest cas, en l’ús de pesticides. «Si produïm sota les normes més estrictes a nivell mundial, qualsevol producte que haja de vindre al bloc europeu ha de tindre aquestes mateixes formes de producció i una tolerància zero amb els pesticides i amb el límit màxim que es pot detectar en frontera», ha afirmat.

Així mateix, ha sol·licitat que, «si realment l’aposta d’Europa pel pacte verd és treballar contra el canvi climàtic», es duga a terme una «ordenació dels acords internacionals» per «garantir que, si els països europeus productors de cítrics o qualsevol altre producte no són deficitaris, no existisquen importacions provinents de milers de quilòmetres».

Per la seua banda, el president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, ha denunciat que «mentre que ací es paguen 12 euros l’hora de treball, a Sud-àfrica es paga a 1,2 euros» i ha censurat que en aquest país «existeix un autèntic descontrol amb les plagues, que no s’analitzen bé ni en el trajecte ni en l’origen ni quan arriben a Europa».

Comparteix

Icona de pantalla completa