Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat aprova l’ordenació dels Paisatges de Rellevància Regional per garantir la seua protecció

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha aprovat un catàleg de directrius per a la gestió dels paisatges de rellevància regional del País valencià a fi de garantir la seua protecció i un procés de transició energètica equilibrat .

El conseller Arcadi Espanya ha declarat després de la reunió que ha mantingut aquest dimarts amb responsables municipals, empresaris i del sector cooperatiu i agrícola de la Vall dels Alforins i la Costera que «el desenvolupament de les energies renovables per lluitar contra el canvi climàtic és una prioritat per al Consell i, en aquest sentit, treballem per poder oferir a les pròximes generacions un futur de benestar i de qualitat de vida .

«El procés de canvi a les energies renovables – ha continuat-, s’ha de fer amb ordenació i regulació del territori i amb cura del paisatge, un valor fonamental per a tots els valencians i valencianes».

«Per això, per consolidar aquest procés de transició i protegir al mateix temps el paisatge, s’ha aprovat un document que serà un marc de referència, un conjunt de criteris clars, per a la planificació territorial i urbanística i per a l’elaboració d’estudis paisatgístics», ha detallat Espanya.

El conseller ha assenyalat que «el paisatge és un actiu de gran importància que, amb unes directrius tècniques d’ordenació, pot afavorir el creixement econòmic i l’ocupació, pel seu propi atractiu o per l’activitat turística que genera, i que pot atraure inversió i talent enfocat a reforçar la seua identitat i les seues peculiaritats».

40 paisatges de rellevància en 14 conjunts paisatgístics

El document aprovat per la Conselleria distribueix els 40 paisatges de rellevància identificats en l’Estratègia Territorial del País Valencià en 14 conjunts paisatgístics en funció de les seues similituds morfològiques, funcionals i de continuïtat del paisatge.

El contingut proposa uns objectius de qualitat paisatgística per a cadascun dels 14 conjunts que permeten identificar i preservar els elements i patrons del paisatge; incorporar a la infraestructura verda a aquells espais i elements que ho meresquen, i facilitar la gestió i millora d’aquests paisatges i la percepció de les fites més representatives.

«Aquests indrets -ha afirmat el conseller-, amb una dimensió que abasta diversos municipis, representen el caràcter i identitat del nostre territori i mostren la gran diversitat paisatgística. Són llocs que compten amb una elevada estima social per la seua singularitat i excepcionalitat».

«Ara es tracta d’avançar en la preservació d’aquests espais i en la millora d’aspectes com la biodiversitat, la qualitat de vida de la població i la cohesió social», ha afegit Espanya.

Entre aquests paisatges, destaquen els grans paisatges culturals relacionats amb les activitats agropecuàries com són el paisatge de pedra seca d’Ares del Maestrat, Castellfort (els Ports), Vilafranca (els Ports), Culla (el Maestrat) i Benassal (el Maestrat); les oliveres mil·lenàries del Maestrat o l’entorn de Sant Mateu, Tírig i la Salzadella, també al Maestrat; les terres del vi d’Utiel-Requena, les Alcusses (la Costera) i Alforins (la Vall d’Albaida) o les vinyes del Vinalopó; els regadius històrics de l’Horta de València, la Ribera del Xúquer o l’Horta del Baix Segura; i els aiguamolls associats a sistemes agraris com l’Albufera i els arrossars, la Salines de la Mata i Torrevella (el baix Segura) o els aiguamolls d’Elx i Santa Pola (el Baix Vinalopó).

Altres tipologies de Paisatges de Rellevància Regional estan determinades pels grans relleus i formes estructurals del territori com el Massís de Penyagolosa i l’entorn de Vistabella, la Serra d’Irta, la Calderona o les serres de l’interior d’Alacant, Mariola, Maigmó i Penya Roja .

També l’àmbit litoral està representat en aquests paisatges amb llocs com els Penya-segats del Cap de la Nau i el Cap d’Or, la Serra Gelada, el Montgó o les illes Columbretes i Tabarca.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa