Diari La Veu del País Valencià
Paula Bonet: «La pintura i la literatura són espais de reflexió que ens han de portar a habitar llocs millors»

L’artista plàstica i escriptora Paula Bonet ha declarat en la Trobada d’Escriptors de la Biblioteca Valenciana d’aquesta setmana que «la pintura i la literatura són espais de reflexió i revelació que ens han de portar a habitar llocs millors».

Ha afegit que «la funció de l’art no és fixar posicions ni donar les coses fetes, sinó oferir eines per arribar a la conclusió que hi ha mons plens de diversitat i moltes perspectives».

Bonet ha defensat que la «il·lustració permet combinar dibuixos i paraules» i que hi ha molt de lèxic que encara no hem construït que es pot plasmar amb la pintura. «Hi ha certes coses que no es poden anomenar fins que es pinten», ha afirmat.

Llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, completa la seua formació a Santiago de Xile, Nova York i Urbino. Entre les seues obres literàries destaquen La Sed, Roedores. Cuerpo de embarazada sin embrión, La anguila i la versió il·lustrada del Tirant lo Blanc, amb text adaptat per Josep Vicent Miralles.

La seua obra més recent ha capitalitzat la conversa de l’autora amb els estudiants de l’IES Joan Fuster de Bellreguard i el Jordi de Sant Jordi de València. La anguila són dos treballs homònims que exploren el mateix des de diferents fronts: la literatura (Anagrama, 2021) i la pintura (sala La Nau, Universitat de València, 2021).

Bonet ha indicat que no és autobiogràfica ni són memòries i que és un text que ha estat escrivint tota la vida perquè «totes les obres són conseqüència de les anteriors».

Per a la creadora «el masculí no és l’universal» i cal parlar de la desigualtat de gènere que hi ha encara perquè «la igualtat d’oportunitats és mentida i les referències sempre són masculines». En aquest sentit, ha mencionat l’elevat percentatge d’escriptors, directors de cinema, actors, compositors de música, etc.

És una ferma defensora d’exalçar, en igualtat de condicions, l’experiència femenina i de denunciar «les violències que patim les dones simplement per ser dones i que són invisibilitzades pel sistema que sempre protegeix l’home».

Paula Bonet ha avançat que continuarà pel camí de la ficció, després de la repercussió del seu llibre La anguila, tot i que no ha desvelat el seu pròxim projecte. També continuarà il·lustrant, pintant i amb els seus Cuadernos de viaje iniciats abans de la pandèmia.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa