Diari La Veu del País Valencià
Puig demana a la UE que allibere les patents de les vacunes de manera urgent

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat aquest dijous en una intervenció en el Comité de les Regions que es revise de manera urgent el sistema actual de patents per aconseguir una vacunació universal ràpida que «acabe amb el drama humà i econòmic» de la pandèmia. I ha assenyalat que «ni la burocràcia ni l’interès de les grans farmacèutiques poden ser un obstacle». «Esperar no és una opció», ha remarcat.

Puig ha constatat que fins que tot el món no estiga protegit «hi ha una bomba latent de possibles mutacions». Per això, ha aplaudit el canvi de postura dels EUA, que ahir va donar suport a la suspensió de les patents de manera temporal, i ha recalcat que el País Valencià ja ho va reclamar el passat 2 d’abril. Una petició a la qual també donen suport, ha destacat, més de 60 excaps d’Estat i cent Premis Nobel. «Europeus solidaris per decència, solidaris per intel·ligència», ha asseverat.

El president ha recordat que el virus de la COVID-19 ja ha matat més de tres milions de persones arreu del món en un any, «tants morts com les batalles de Verdun i Stalingrad juntes» i ha provocat «malaltia i un immens dolor» i «la major crisi econòmica després de la Segona Guerra Mundial». «Podem esperar i veure les imatges de la crema de cadàvers a l’Índia i continuar esperant», ha reflexionat. Però cal una «resposta ràpida i excepcional davant d’una situació excepcional».

Ha defensat «l’obligació d’accelerar el ritme de vacunació» per tots els mitjans. Així, com ja va sol·licitar fa un mes per carta, ha exhortat les regions europees a «posicionar-se» contra tres perills: el nacionalisme de les vacunes, el mercantilisme de les vacunes i la paràlisi de la burocràcia.

Puig ha demanat a Europa que de manera urgent «garantisca el compliment dels compromisos d’entrega de les grans farmacèutiques». En aquest sentit, s’ha congratulat que estiga augmentant l’arribada de vacunes, però ha advertit que «els vaivens i la incertesa que generen han d’acabar» i per això, la UE «ha d’arbitrar tots els mecanismes necessaris per a assegurar solucions a l’entrega estable de vacunes».

De la mateixa manera, ha destacat la necessitat de reduir la dependència europea d’instal·lacions de països tercers amb l’increment de la capacitat de producció de medicaments i l’accés a materials per fabricar les vacunes i crear el coneixement necessari per investigar, desenvolupar i distribuir. «Només així reforçarem l’autonomia estratègica d’Europa en l’àmbit més crucial: protegir la vida dels ciutadans», ha apuntat.

«Europa és solidaritat»

Puig ha exigit al Comité de les Regions que «contemple totes les opcions». Al seu parer, cal suspendre les patents de forma temporal i arbitrar fórmules de compensació econòmiques als laboratoris perquè és «una obligació ètica i més eficient que protegeix la investigació de cara a la pròxima pandèmia».

Finalment, ha reclamat la cooperació entre farmacèutiques per a augmentar la producció, ja que és «la manera més efectiva d’accelerar la fabricació de vacunes potenciant la col·laboració entre innovadors i productors que té ja les instal·lacions aprovades». «És imprescindible -ha subratllat- que la institucions comunitàries intensifiquen al màxim aquesta via i que no siga una qüestió voluntària entre les empreses».

Puig ha advertit que aquesta pandèmia encara no ha acabat i es necessitaran milers de milions de vacunes anuals per a tota la població mundial. En aquest món globalitzat «ningú estarà segur fins que estiguem tots segurs». «Europa és solidaritat i és l’hora de demostrar-ho i de fer història», ha reblat.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa