Diari La Veu del País Valencià
La Viquipèdia llança vídeos pedagògics a través d’una col·laboració liderada per l’edició en èuscar

Amb motiu de les Proves d’Accés a la Universitat del 2023, la Viquipèdia en català incorpora des d’aquest dijous els primers exemples d’una nova fornada de vídeos lliures destinats a l’entorn educatiu i transmèdia. Es tracta dels de Friedrich Nietzsche i Simone de Beauvoir, doblats professionalment al català per Marc Gómez Domènech i Ricard Soler i Roger —aquest últim també viquipedista. Són només dos dels sis talls audiovisuals de llicència lliure que complementaran al llarg dels propers dies les biografies més rellevants que formen part del currículum de Batxillerat. Els seguiran Immanuel Kant, René Descartes, Hannah Arendt i Plató, amb les veus professionals d’Alfons Pérez Daràs i de Marina Schiaffino Domènech.

Aquests vídeos s’han realitzat amb la col·laboració de diversos viquipedistes que, a banda de la seua tasca d’edició, aquesta vegada han acceptat l’oferiment de l’Associació de Viquipedistes Bascs (en èuscar, EWKE), que fa un any va llançar el projecte pioner Ikusgela. Aquesta iniciativa, originada per l’EWKE i el Govern Basc, té l’objectiu de dissenyar vídeos curts sobre cultura, economia, ecologia i d’altres tipus caracteritzats per contingut de gran vàlua pedagògica, curiositats i que siguen aptes no només per al lector generalista de la Viquipèdia, sinó també per a les xarxes socials. Des de Viquipèdia indiquen que «en una societat cada vegada més orientada cap al consum audiovisual, el contingut en format vídeo —i amb llicència accessible de caràcter universal— disponible a les Viquipèdies en llengües no hegemòniques com l’èuscar i el català és encara molt reduït».

Gràcies a la bona sintonia entre les comunitats viquipedistes catalònofona i bascòfona, així com de la cooperativa basca HiruDamatxo i de la plataforma WikiCred –amb seu al Canadà, centrada a enfortir i consolidar la credibilitat de projectes endegats per usuaris del món Wikimedia–, Viquipèdia ha aconseguit subtitular i doblar mitjançant el voluntariat aquest conjunt de vídeos al català. S’espera que altres versions lingüístiques de l’enciclopèdia lliure seguisquen els passos de l’edició en català de l’enciclopèdia online. Ja és el cas, per exemple, del haussa, un idioma centreafricà, i d’altres que hi estan treballant activament.

Els continguts també rauen en una selecció molt detallada del contingut present als articles de la Viquipèdia i de les fonts bibliogràfiques. Han sigut dissenyats per docents de filosofia de la Universitat del País Basc i supervisats per l’associació de professorat de filosofia Agora, que ha aportat la seua visió sobre el que és rellevant per a estudiants de secundària i de batxillerat.

Comparteix

Icona de pantalla completa