Diari La Veu del País Valencià
Carme Sansa, el Barnasants, Mireia Barba i la Xarxa de Graners de Catalunya, premiats per la Fundació Irla

El Memorial Francesc Macià, que distingeix persones i entitats que hagen destacat per la seua acció en favor de la llengua i la cultura catalana, s’ha atorgat enguany, en la modalitat individual, a l’actriu Carme Sansa per la seua dilatada trajectòria com a actiu de teatre, cinema i televisió, així com «pel seu compromís social i nacional», on ha esdevingut una referent del món cultural. En la categoria col·lectiva, el jurat ha mencionat el projecte cultural Barnasants per la seua tasca de suport i promoció cultural, amb presència arreu dels territoris del domini lingüístic, i que ha sigut clau per donar a conèixer la cançó d’autor a les generacions més joves.

El Memorial Lluís Companys, que amb motiu de l’Any Internacional del Mill declarat per l’ONU, se centra enguany a premiar les iniciatives i bones pràctiques de la pagesia i el món rural, ha destacat, en la seua categoria individual, a Mireia Barba pel seu compromís activista en la defensa de l’aprofitament i l’economia circular, social i solidària, que l’ha portat a ser cofundadora d’Espigoladors. En la modalitat d’entitats, el jurat ha premiat la Xarxa de Graners de Catalunya per la seua tasca de recerca, preservació de la biodiversitat i difusió de les varietats locals de llavors i la coordinació dels bancs de llavors locals, ecològics i autogestionats, cabdals en el camí de l’assoliment de la sobirania i l’autonomia alimentària.

El lliurament dels guardons tindrà lloc durant la Nit Irla 2023, que se celebrarà el proper dimarts 27 de juny, a les 19 hores, al Pati de l’Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona. La cloenda de l’acte anirà a càrrec de Marta Vilalta, secretària general adjunta d’Esquerra Republicana.

En aquesta Nit Irla, també es farà entrega del Premi d’Assaig Irla 2023, atorgat a l’Helena Borrell per la seua obra Per què no sona bé. Les conseqüències de la minorització del català per al registre col·loquial i algunes propostes.

Comparteix

Icona de pantalla completa