Lambda presenta un mes d’activitats reivindicatives pel Dia de l’Orgull LGTBI+

Al llarg de juny tindrà lloc la ja clàssica pequefesta, un cinefòrum sobre el documental “9 trans” i una taula redona sobre esport, entre altres propostes

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, ha presentat aquesta vesprada les activitats pel Dia de l’Orgull en «Colors al cercle», l’espai  de temàtica  LGTBI+ que l’artista drag Liz Dust i el director valencià Carlos Giménez presenten cada dimarts a partir de les 20:00 hores al llit del Túria.

Fran Fernández, coordinador general de Lambda, ha detallat el programa d’activitats que el col·lectiu valencià ha organitzat per tal que les diverses persones del col·lectiu LGTBI+ puguen trobar la seua manera de reivindicar i celebrar en un mes tan significatiu al voltant del lema «Orgull de totes, drets per a totes».

En primer lloc, la mostra «Les cares de l’Orgull» és una col·lecció d’imatges de la manifestació de l’any passat a càrrec de la fotògrafa María Díez que va obrint boca del que serà aquest Orgull 2023. L’exposició es podrà visitar a la seu de Lambda fins al 30 de juny concertant una cita.

Del 8 al 18 de juny torna «La caravana de les flors», de Bramant Teatre, al Monestir de Sant Miquel dels Reis, un homenatge a la història més recent del col·lectiu LGTBIQ+ inspirat en La Barraca de Federico García Lorca. L’equip format per Raisha Cosima, Saphira Cosima, Liz Dust, Candela Mora, Elsa Moreno, Víctor Mula, Mire Muñoz i Javi Nadal proposa un espectacle de música en directe, dansa i testimonis audiovisuals.  

Després de l’èxit de la trobada pel dia de la visibilitat lèsbica, Lambda organitza una nova edició amb el nom de «Tardeo Sáfico» el dissabte 10 de juny, a les 19:30 hores, en la seu del col·lectiu. En aquesta ocasió, hi haurà jocs i sopar per a promoure la creació de xarxes de suport mutu, i un tinder analògic perquè per a moltes persones encara és necessari relacionar-se en un espai de seguretat.

En acabar, totes les dones i persones no binàries d’aquesta activitat no mixta acudiran juntes a la primera preparty de l’Orgull 2023 que tindrà lloc al Planet, al barri valencià de Russafa. La segona festa pre Orgull serà el següent dissabte, 17 de juny, en The Muse, després d’una nova enganxada de cartells. La primera va ser el cap de setmana passat i Lambda conta orgullosa que va comptar amb el grup més nombrós de persones voluntàries en l’organització de tots els orgulls celebrats a València.

Unes hores abans de la festa en The Muse, el mateix 17 de juny es realitzarà un cinefòrum en què es podrà veure el documental «9 trans», un film testimonial d’Elio Colen sobre nou persones trans, de gènere neutre i no binàries de Barcelona. Per finalitzar, es farà un col·loqui amb companyes del grup trans i totes les persones assistents.

Les famílies celebraran l’Orgull 2023 amb una xerrada sobre «Drets de famílies LGTBI+ en la nova llei» el diumenge 18 de juny, a les 11 del matí, en la seu del col·lectiu valencià, i a la vesprada, han organitzat una trobada de famílies diverses amb jocs, pintacares i contacontes, entre altres activitats infantils. Per raons de seguretat no s’indica el lloc de celebració i si alguna família vol participar en la trobada de famílies diverses, només ha de posar-se en contacte amb Lambda.

El dia 21 de juny, Víctor Gutiérrez, waterpolista i secretari de polítiques LGTBI del PSOE, farà la presentació del seu llibre «Balón Amarillo, bandera arcoíris» a les 19.30 h en la seu de Lambda. A continuació, tindrà lloc la taula redona «El deporte LGTBI+» en la qual també participarà junt amb Patricia Campos, futbolista i ara entrenadora de futbol, i Txus Blasco, també esportista i una de les persones fundadores del Club Esportiu LGTBI Dracs València.

El dissabte 24 de juny es farà, com ja havia anunciat Lambda, la manifestació reivindicativa pel Dia de l’Orgull LGTBI+ en què esperen estar acompanyades de moltíssima gent, a més d'altres col·lectius i representacions de la societat civil valenciana. En arribar la manifestació a la plaça de l’Ajuntament, al voltant de les 9 de la nit, començarà la festa de l’Orgull, organitzada per Avegal, Associació d’empreses i professionals per a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals del País Valencià.

El plat fort del cartell festiu serà Rebeca, qui actuarà per primera vegada en l’Orgull de València, i la cantant trans Gabrielle Echeverria. La mestra de cerimònies serà Liz Dust i també participaran artistes drags de València com Tati Kieta, Coco Jhons i Papo Princess, entre altres, i djs de la terreta com DJ Suri, Alicia DC, Marien Baker, i els residents de The Muse, Sergy Tara i Alen; i els de Deseo 54, Rafa Star i Óscar Liv.

Per últim, l’1 de juliol se celebrarà la sisena edició del VIHsibles Festival, organitzat per Comitè antisida de València i el CCCC (Centre del Carme de Cultura Contemporània). Aquesta proposta lúdica és ja tota una referència de la visibilitat del VIH i la salut sexual en la nostra ciutat i l’activitat de cloenda de la programació oficial de l’Orgull València 2023.

Durant la presentació de les activitats d’aquest juny, la presentadora de «Colors al cercle» Liz Dust ha fet una intervenció sobre un dels cartells d’aquest Orgull que s’ha portat a l’escenari. Que cada persona faça seu el cartell és part de la campanya que Granissat Espacio creativo ha pensat per al disseny de la cartelleria d’aquest «Orgull de totes, drets per a totes», amb la intenció que totes les persones del col·lectiu puguen sentir-se representades.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.