Diari La Veu del País Valencià
El vot per correu en perill el 23-J

Amb unes eleccions espanyoles convocades en un atípic 23 de juliol, amb molta gent de vacances, pareix obvi que el vot per correu es dispararà. De fet, només durant els tres primers dies des que es va obrir el termini per demanar-ho, més de 300.000 persones han fet la petició. Des del ministeri de l’Interior ja assumeixen que els ciutadans que optarien per aquesta opció podrien triplicar els de novembre del 2019. Llavors van ser 900.000 paperetes a tot l’estat espanyol. Tot açò, òbviament, si finalment es pot.

El sindicat CGT ha denunciat en un comunicat que l’empresa pública no està dient la veritat sobre la política de substitucions del personal en vacances. En una nota corporativa publicada l’1 de juny, la direcció de Correus informava de la contractació de 5.500 persones per cobrir les vacants d’estiu i assegurar el correcte funcionament d’un servei públic essencial per al funcionament d’unes eleccions, ja que no soles ha de gestionar el vot per correu, sinó també les notificacions al personal de les taules electorals, l’enviament de les targetes censals i la propaganda dels partits polítics, entre d’altres.

El problema, segons expliquen des del sindicat anarcosindicalista, és que a Correus hi treballen 45.000 persones, de les quals 11.500 tenen vacances durant el mes de juliol. Per tant, el reforç anunciat per l’empresa cobriria tot just la meitat de les baixes. Des de CGT fa anys que denuncien la política de reducció de personal durant els mesos d’estiu, que es tradueix en un empitjorament del servei postal durant aquests mesos que no dubten en definir com a «vergonyós».

Enguany, però, no es tracta d’un juliol normal, i a partir del dia 2 d’aquell mes –quan es fan públiques les llistes de candidats-, el personal de Correus haurà de començar la tramitació de centenars de milers –sinó milions- de peticions de sufragi. Des del sindicat es temen que l’empresa pública pretenga «posar aquest excés de faena en els muscles dels treballadors», en un dies que ja seran de per si complicats, per les altes temperatures. Una calor, és clar, que no soles patiran els treballadors, sinó també «aquells ciutadans que pretenguen votar i es troben amb hores de cua».

Comparteix

Icona de pantalla completa