Diari La Veu del País Valencià
Alerten del fàcil accés dels menors a vapejadors, alguns amb imatges de dibuixos infantils

L’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU) adverteix de la creixent oferta i l’accés fàcil per part dels menors d’edat a vapejadors, un risc detectat els últims mesos.

A més, aquests productes han anat incorporant nous dissenys atractius per als menors, ja que en l’actualitat poden comprar vapejadors amb imatges de personatges infantils i juvenils com ara Bob Esponja o Els Minions i alguns compten amb presència de nicotina entre els seus components, informa l’entitat.

El juny de l’any passat, AVACU va remetre una carta tant al Ministeri de Consum com a la Direcció General de Consum de la Conselleria d’Economia Sostenible, encara «sense resposta», per a alertar-los d’aquesta preocupant situació.

En la missiva va advertir de la venda de productes prohibits a menors de 18 anys accessibles a tots els públics com vapejadors en màquines expenedores, algunes situades prop de centres escolars o de llocs de pas freqüents de xiquets i joves.

L’organització recorda que els vapejadors no haurien d’estar disponibles en aquesta mena de màquines a les quals té accés «sense cap mena de control» qualsevol persona, independentment de l’edat que tinga. A això se suma les imatges de dibuixos infantils que poden atraure els menors cap a aquests productes.

Encara que alguns d’aquests vapejadors no inclouen nicotina entre els seus ingredients, la seua venda continua estant prohibida a menors i no es recomana el seu ús en joves, davant els riscos que el seu consum comporta.

Porta d’entrada al consum de tabac

Davant aquesta situació, AVACU es va dirigir al Col·legi Oficial de Metges de València, des del qual li han manifestat el seu suport al·legant que «la comunitat científica fa temps que alerta dels riscos en poblacions infantils i juvenils que suposen aquests dispositius» i que «poden suposar la porta d’entrada al consum de tabac entre els més joves».

Per tot això, la plataforma de consumidors insta l’administració a aprofundir en aquesta problemàtica i a prendre les mesures pertinents respecte a aquesta mena de productes i el seu consum entre els més joves. Segons l’«Enquesta sobre ús de drogues en ensenyaments secundaris» del Ministeri de Sanitat del 2021, el 46,3% d’estudiants valencians d’entre 14 i 18 anys ha consumit cigarrets electrònics enfront del 41,7% que ja ha provat el tabac.

Comparteix

Icona de pantalla completa