Diari La Veu del País Valencià
L’esquerra podria guanyar la dreta el 23 de juliol al País Valencià si es tenen en compte els resultats del 28M

Si s’extrapolen els resultats obtinguts pels partits d’esquerres a les Corts Valencianes el passat diumenge, l’esquerra podria imposar-se a la dreta al País Valencià en les pròximes eleccions espanyoles del 23 de juliol. És el que es conclou si s’analitzen les dades del 28 de maig.

Tot i que la dreta es va imposar a l’esquerra a les Corts Valencianes i als principals ajuntaments valencians, els resultats d’esquerra i dreta el 23 de juliol quedarien igualats si es repeteix exactament el sentit del vot del passat diumenge.

Amb aquestes dades, dels 33 diputats triats al País Valencià –ara un més a la demarcació de València, després que l’haja perdut la circumscripció de Badajoz–, PP i Vox obtindrien 17 escons i l’esquerra 16. El repartiment seria el següent: PP i Vox traurien set diputats per Alacant –sis i un– pels cinc –quatre i un– que obtindrien PSPV i Compromís; a València, a falta de saber a favor de qui cauria el diputat nou, esquerra i dreta empatarien a huit –sis PP i dos Vox per cinc del PSPV i tres de Compromís– i a Castelló podria guanyar l’esquerra amb la suma de tres escons, per dos que n’obtindria la dreta.

Així es projectaria el resultat si s’utilitzara la llei d’Hondt, tot i que si a Compromís se li sumen els vots de la confluència d’Esquerra Unida i de Podem, que no va obtindre representació a Les Corts, el resultat podria ser favorable per a l’esquerra gràcies al fet que a Alacant el sisè diputat el perdria el PP i el guanyarien els valencianistes, que preveuen concórrer als comicis estatals amb la plataforma Sumar, liderada per Yolanda Díaz.

Tot i aquest càlcul, no són pocs els qui alerten que els votants no tenen el mateix comportament electoral en uns comicis d’àmbit estatal, fet que convidaria a pensar que els resultats no serien tan favorables cap a l’esquerra. Més encara després del resultat del diumenge, que podria provocar desmobilització en aquest espectre, sobretot tenint en compte la desfeta d’Unides Podem i amb la gran motivació amb què es preveu que l’electorat acudisca a les urnes el 23 de juliol. També caldria tindre present el fet que els candidats a les últimes eleccions municipals i autonòmiques que han comptat amb el suport de Yolanda Díaz han empitjorat resultats. Entre aquests casos hi ha el retrocés de Joan Ribó a València, la desaparició d’Unides Podem de les Corts Valencianes, els dolents resultats en ajuntaments com ara Elx, València o Castelló de la Plana o, més enllà del País Valencià, la pèrdua de suports de candidatures com la d’Ada Colau a Barcelona o la de Más Madrid.

Comparteix

Icona de pantalla completa