Diari La Veu del País Valencià
Identifiquen quatre víctimes del franquisme en fosses dels cementeris d’Alacant i Castelló de la Plana

La Fundació Fisabio i la Universitat de València (UV) han identificat tres víctimes de la Guerra Civil i del franquisme a les fosses 33 i 36 del cementeri d’Alacant i a una altra al de Castelló de la Plana -a la fila dos-, en un treball efectuat en el marc del conveni de la Generalitat, a través de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

En concret, a la fossa 36 del cementeri d’Alacant han identificat a dues persones dels 22 cossos recuperats després de l’excavació. Aquests treballs van ser promoguts per l’Ajuntament d’Asp (el Vinalopó Mitjà) i sufragats per la Conselleria, i es van desenvolupar durant els mesos d’octubre i novembre del 2021. Les restes de les víctimes presentaven signes de violència i van ser assassinades entre el 26 de juny i el 17 de juliol del 1941, la majoria a Asp i en altres localitats pròximes.

Quant a la fossa 33, els treballs d’exhumació es van desenvolupar entre el mes de gener i abril del passat any, promoguts per l’Associació de Familiars dels Represaliats del Franquisme del Cementeri d’Alacant.

Aquestes tasques van permetre localitzar les restes de 18 víctimes de la repressió franquista, una d’elles identificada ara. Les víctimes trobades van ser afusellades entre el 17 de desembre del 1941 i el 12 de febrer del 1942 i procedien de diversos municipis de les comarques del sud del País Valencià.

Es tracta de la primera identificació de víctimes en el cementeri d’Alacant, després que dues excavacions anteriors en sengles fosses resultaren infructuoses perquè la terra havia sigut remoguda i no es va poder trobar cap resta.

Pel que respecta a la fila 2 del cementeri de Castelló de la Plana, els treballs d’exhumació es van desenvolupar entre els mesos de novembre i desembre del 2020. Aquestes tasques van permetre localitzar les restes de les 18 víctimes executades entre l’11 d’octubre i el 3 de novembre del 1939, una d’elles identificada ara. El procés es va iniciar per petició de quatre famílies d’aquestes víctimes, interessades en què es dugueren a terme els treballs d’excavació i exhumació, a les quals es van anar sumant més familiars.

Els treballs d’identificació de les víctimes continuen a través de la col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, la Fundació Fisabio i la Universitat de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa