Diari La Veu del País Valencià
Unides Podem demana al Congrés augmentar les ajudes al sector ceràmic fins a 750 MEUR

Unides Podem-Esquerra Unida de Castelló ha portat al Congrés dels Diputats el pla de rescat de la indústria ceràmica que esmorteïsca el colp de l’augment dels costos energètics i es garantisca l’ocupació en un sector clau per a les comarques de la Plana i l’Alcalatén i el conjunt del País Valencià. Així, la diputada per aquesta formació Marisa Saavedra ha presentat dues esmenes al Pla de Resposta a la Crisi per la Guerra d’Ucraïna que demanen augmentar les ajudes i crèdits fins als 750 milions en el sector del taulell, amb la condició que les empreses es comprometen a mantindre l’ocupació, descarten deslocalitzacions i facen inversions en innovació i en transició energètica.

Les iniciatives, signades per les diputades valencianes, Marisa Saavedra, Txema Guijarro, Roser Maestro i Rosa María Medel, plantegen augmentar el paquet d’ajudes previst en aquest Pla per al sector industrial estatal afectat pels preus del gas natural dels 450 aprovats als 1.500 milions d’euros, dels quals el 50% es dirigirien al sector ceràmic.

«L’impacte de l’increment del preu de gas posa en risc l’estructura econòmica i laboral de la indústria ceràmica a curt termini. Les mesures aprovades pel govern espanyol amb els ERTO han atenuat els efectes en el mercat laboral, però el programa d’ajudes previst en el Pla de Resposta per la Crisi d’Ucraïna s’han mostrat insuficient per a mitigar l’impacte dels costos energètics», ha explicat Saavedra, que ha afirmat que aquesta esmena d’UP-EUPV «té l’objectiu d’augmentar la dotació de fons públics destinats a compensar els costos addicionals a causa de l’augment excepcional dels preus del gas natural durant 2020, destinant la meitat dels 1.500 milions que proposem a la indústria ceràmica».

Saavedra ha subratllat que la coalició amb el seu pla també vol garantir un compromís del sector amb el seu territori i amb les famílies treballadores d’aquestes comarque. I és per això que a les empreses que vulguen sol·licitar les ajudes se’ls posarà com a condició que es comprometen a mantindre els llocs de treball, romanguen al territori i no deslocalitzen i facen les inversions necessàries que promoguen un canvi del model energètic que reduïsca costos i siga més respectuós amb el medi ambient.

La candidata autonòmica, Silvia Peris, ha recordat que el dilluns van mantindre una reunió sobre aquest tema amb UGT i Comissions Obreres i ha subratllat que «el sector de la ceràmica és el principal motor econòmic» de les comarques del nord i un dels principals del País Valencià, ja que representa el 19% del PIB industrial de tot el territori i el 41% de les comarques septentrionals. A més, i segons dades del sector, l’impacte total en ocupació aconsegueix els 49.900, representant el 14,3% de l’ocupació industrial del País Valencià i el 21,2% de l’ocupació de la Plana i l’Alcalatén.

Comparteix

Icona de pantalla completa