Diari La Veu del País Valencià
Blanca Paloma, una il·licitana valencianoparlant a Eurovisió

Des que Blanca Paloma va irrompre en l’escena musical guanyant el Benidorm Fest, el concurs en què es tria el representant de l’Estat espanyol per a participar a Eurovisió, la seua transcendència s’ha multiplicat en tots els àmbits. També en el local, atès que aquesta il·licitana, natural de l’Altet –una de les desenes de partides que integren el Camp d’Elx–, va protagonitzar l’últim pregó de les festes de la seua ciutat, la tercera més poblada del País Valencià.

Blanca Paloma Ramos Baeza va nàixer l’any 1989. Compta amb arrels andaluses venen de la part paterna, que té els orígens a la localitat sevillana de Lora del Río. Aquesta procedència hauria condicionat el seu estil musical, inspirat en el flamenc, tal com es reflecteix en la cançó que interpretarà a Eurovisió.

L’estil musical vinculava a ulls de molta gent, de manera més o menys automàtica, l’origen de l’artista amb el sud peninsular. És per això que a molts els va sorprendre la conversa que Blanca Paloma va mantindre amb el president valencià, Ximo Puig, després de guanyar el Benidorm Fest. Després de dir-li en castellà que el sent «part» de la seua família, va continuar la conversa en valencià amb el president de la Generalitat i es va referir a la seua àvia, a qui deu, segons l’artista, la seua participació en Eurovisió.

Recentment, l’artista il·licitana va coincidir en un esdeveniment amb dues antigues participants d’Eurovisió, Chanel i Beth, ambdues catalanes, amb les quals també va parlar en valencià després de comentar-les que ella també s’expressava en l’idioma en què, en primer terme, havien parlat entre les dues artistes del Principat.

Carles Barquero, professor de valencià en l’Institut Misteri d’Elx, a la ciutat d’Elx, va ser docent de Blanca Paloma quan la cantant cursava segon de Batxillerat. Explica que l’artista «parlava amb mi en valencià amb total normalitat, perquè és la seua llengua materna», tot i que admet que «es defensa millor parlant-lo que escrivint-lo», però «el parla amb facilitat».

Aquest docent també explica que Blanca Paloma exhibia el seu gust musical, concretament per la música folklòrica valenciana, a través d’un CD de música instrumental que li va regalar al seu mestre. Segons interpreta Barquero, les seues arrels andaluses possiblement li van apropar a la interpretació del flamenc, però la música tradicional valenciana també és una de les inquietuds de l’artista il·licitana que aquesta nit participarà en Eurovisió.

Comparteix

Icona de pantalla completa