Diari La Veu del País Valencià
La Colla el Campanà de Crevillent participa en la Biomarató City Nature Challenge 2023

La Biomarató City Nature Challenge és un projecte internacional ideat per l’Acadèmia de Ciències de Califòrnia i el Museu d’Història Natural de Los Àngeles, en què ciutats d’arreu del món participen per a enregistrar biodiversitat en plataformes de ciència ciutadana gratuïtes. Enguany, més de 450 ciutats de 47 països diferents s’han unit a l’activitat, entre les quals també s’inclou Crevillent (el Baix Vinalopó).

La Colla el Campanà-Ecologistes en Acció, l’entitat organitzadora en aquest municipi, convida totes les persones que vulguen a col·laborar en «CNC 2023 Crevillent i espais naturals», que es pot trobar en l’app iNaturalist.

L’entitat assenyala que formar part de la biomarató City Nature Challenge «és molt senzill i no cal ser un expert ni en plantes ni animals ni un gran fotògraf. Tampoc cal anar als llocs més amagats de la serra». Es poden fer fotografies de qualsevol planta o animals del voltant, inclús les que naixen vora els camins o als carrers del poble, o insectes que ens trobem per la rambla.

Només cal descarregar l’app iNaturalist, unir-se al projecte de Crevillent esmentat i, del 28 d’abril a l’1 de maig, fer fotos o enregistrar sons, evidències de vida com ara plomes, caus… i després compartir-ho a iNaturalist. Automàticament s’inclouran en el projecte.

El col·lectiu explica que «no importa si no saps quina espècie és, pots escriure només “planta, insecte, etc.”, ja que científics i experts estaran identificant durant tota la biomarató». Posteriorment, aquelles que arriben al grau d’investigació s’inclouran en la base de dades GBIF, plataforma oberta a tota la comunitat científica i a persones interessades en la naturalesa.

A més, la Colla el Campanà també proposa diverses activitats al voltant de la biomarató City Nature Challenge 2023: divendres 21 d’abril, a les 19 h, a la Sala de Conferències de la Casa de Cultura, es farà la xerrada «Introducció a la Ciència Ciutadana i les biomaratons» i el taller «Aprenent a usar l’App iNaturalist», i diumenge 30 d’abril, a les 8 h, a l’aparcament de la Casa de Cultura, començarà una excursió per la serra per a observar i conèixer la biodiversitat que hi ha.

L’associació indica que «qui vulga saber amb quantes espècies diferents convivim» té una «oportunitat perfecta per a saber-ho» amb biomarató. A més, afegeix, «com més persones siguem i més espècies registrem, millor sabrem de biodiversitat del nostre poble i espais naturals».

Què és la ciència ciutadana?

Els esdeveniments de Ciència Ciutadana són aquells projectes amb base científica que sol·liciten la col·laboració de la ciutadania.

En el cas d’una Biomarató o BioBlitz (en què també s’inclou la City Nature Challenge-CNC) la col·laboració que es demana és observar la biodiversitat i compartir-la en alguna app ambientalista on serà identificada per experts.

Això què significa? Que persones de tot el món poden participar, amb els seus mòbils i càmeres, per a enregistrar la biodiversitat d’un indret. Els científics no poden estar a tot arreu alhora, de manera que, sense observacions de la comunitat, es perdrien algunes troballes increïbles.

Comparteix

Icona de pantalla completa