La Colla el Campanà de Crevillent participa en la Biomarató City Nature Challenge 2023

L’activitat tindrà lloc entre el 28 d’abril i l’1 de maig

La Biomarató City Nature Challenge és un projecte internacional ideat per l'Acadèmia de Ciències de Califòrnia i el Museu d'Història Natural de Los Àngeles, en què ciutats d’arreu del món participen per a enregistrar biodiversitat en plataformes de ciència ciutadana gratuïtes. Enguany, més de 450 ciutats de 47 països diferents s’han unit a l’activitat, entre les quals també s’inclou Crevillent (el Baix Vinalopó).

La Colla el Campanà-Ecologistes en Acció, l’entitat organitzadora en aquest municipi, convida totes les persones que vulguen a col·laborar en «CNC 2023 Crevillent i espais naturals», que es pot trobar en l’app iNaturalist.

L’entitat assenyala que formar part de la biomarató City Nature Challenge «és molt senzill i no cal ser un expert ni en plantes ni animals ni un gran fotògraf. Tampoc cal anar als llocs més amagats de la serra». Es poden fer fotografies de qualsevol planta o animals del voltant, inclús les que naixen vora els camins o als carrers del poble, o insectes que ens trobem per la rambla.

Només cal descarregar l’app iNaturalist, unir-se al projecte de Crevillent esmentat i, del 28 d’abril a l’1 de maig, fer fotos o enregistrar sons, evidències de vida com ara plomes, caus… i després compartir-ho a iNaturalist. Automàticament s’inclouran en el projecte.

El col·lectiu explica que «no importa si no saps quina espècie és, pots escriure només “planta, insecte, etc.”, ja que científics i experts estaran identificant durant tota la biomarató». Posteriorment, aquelles que arriben al grau d’investigació s’inclouran en la base de dades GBIF, plataforma oberta a tota la comunitat científica i a persones interessades en la naturalesa.

A més, la Colla el Campanà també proposa diverses activitats al voltant de la biomarató City Nature Challenge 2023: divendres 21 d’abril, a les 19 h, a la Sala de Conferències de la Casa de Cultura, es farà la xerrada «Introducció a la Ciència Ciutadana i les biomaratons» i el taller «Aprenent a usar l’App iNaturalist», i diumenge 30 d’abril, a les 8 h, a l’aparcament de la Casa de Cultura, començarà una excursió per la serra per a observar i conèixer la biodiversitat que hi ha.

L’associació indica que «qui vulga saber amb quantes espècies diferents convivim» té una «oportunitat perfecta per a saber-ho» amb biomarató. A més, afegeix, «com més persones siguem i més espècies registrem, millor sabrem de biodiversitat del nostre poble i espais naturals». 

Què és la ciència ciutadana?

Els esdeveniments de Ciència Ciutadana són aquells projectes amb base científica que sol·liciten la col·laboració de la ciutadania.

En el cas d’una Biomarató o BioBlitz (en què també s’inclou la City Nature Challenge-CNC) la col·laboració que es demana és observar la biodiversitat i compartir-la en alguna app ambientalista on serà identificada per experts.

Això què significa? Que persones de tot el món poden participar, amb els seus mòbils i càmeres, per a enregistrar la biodiversitat d’un indret. Els científics no poden estar a tot arreu alhora, de manera que, sense observacions de la comunitat, es perdrien algunes troballes increïbles.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.