Diari La Veu del País Valencià
Intersindical denuncia un «veto» de CCOO per l’impediment de participar en un debat

El passat dissabte, la portaveu d’Intersindical valenciana, Beatriu Cardona, va denunciar, a través d’un fil de Twitter, un «veto» contra la seua organització. El motiu és l’impediment perquè aquesta entitat participara en un debat sobre la jornada laboral de quatre dies, en què havien d’estar presents les principals forces sindicals aquest dilluns dia 3 d’abril al centre Las Naves.

L’acte, organitzat per l’Ajuntament de València, ha comptat amb la presència dels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, però no d’Intersindical. Segons van denunciar des d’aquesta organització, «un dels dos sindicats presents en el cartell ens va vetar». Es refereixen a CCOO, concretament pel fet que, segons explica Cardona al tuit citat, aquest sindicat hauria dit als organitzadors que no participaria en la jornada si també ho feia Intersindical. La pressió en aquest sentit s’hauria incrementat pel fet que UGT va confirmar, segons Intersindical, que si CCOO no hi era, ells tampoc. L’argument del «veto» seria el fet que Intersindical no forma part de la mesa de diàleg social, pel fet que no arriba a representar el 15% dels treballadors i treballadores sindicats. «Encara», avisen des de l’organització.

Curiosament, tal com alertava Cardona, Intersindical sí que forma part del comitè d’empresa de Las Naves, fet pel qual van ser convidats al debat. Alhora, la referent d’aquesta entitat apuntava que «en cap punt de la normativa sindical es regula la prohibició de participar en un debat pel fet de no estar en la mesa de diàleg social», i recordava també que «som el sindicat més votat del conjunt de la funció pública, el majoritari a l’ensenyament públic, el segon a la Ford, el primer a les empreses càrniques de la Foia de Bunyol, a la Universitat Jaume I i a la Universitat Pública de València».

Intersindical denuncia també la dificultat de competir contra els grans sindicats pel fet que La Llei Orgànica de Llibertat Sindical (LOLS) «dona privilegis a dos sindicats molt concrets, i dificulta moltíssim el creixement dels sindicats que no són eixos dos molt concrets», diu en referència a CCOO i UGT, al mateix temps que assegura que la llei citada «garanteix a eixos dos sindicats estar presents en totes les meses, encara que no apleguen al 10% exigit a la resta o ni tan sols no es presenten».

En conversa amb aquest diari, Beatriu Cardona explica que Intersindical va ser pioner al País Valencià a l’hora de proposar la jornada de quatre dies laborals. Així es veu reflectit en un article publicat a Levante-EMV per Manuela Latorre, i la portaveu actual del sindicat explica que la proposta encaixa «amb allò que diuen les economistes feministes: que cal reduir la jornada perquè moltes dones ho han de fer deduint salari amb la finalitat de cuidar la família».

En canvi, segons la portaveu sindical, els grans sindicats «no volen que estiguem, ens volen silenciar, i el sindicalisme institucional ens veta perquè ho estem fent bé», diu en referència al creixement d’afiliació d’Intersindical, que suma ja 25.000 adherits. Cardona també destaca la «contradicció» que, mentre se celebrava el debat sobre la jornada laboral de quatre dies, a la plaça de l’Ajuntament de València se celebrava una manifestació a favor de la justícia fiscal en què Intersindical participava conjuntament amb UGT i CCOO. «Curiosament, ací no ens van voler vetar», aporta.

Aquest diari ha preguntat a CCOO-PV sobre l’acusació de veto per part d’Intersindical. Fonts internes del sindicat majoritari es limiten a respondre que «hem assistit a una jornada a la qual ens ha convidat l’Ajuntament de València sobre un tema que ens sembla important i que fa temps que treballem amb LABORA, i no en tenim res més a dir».

Comparteix

Icona de pantalla completa