Diari La Veu del País Valencià
Castelló de la Plana impulsa un mercat agroecològic per fer front als reptes de la transició ecològica i la inflació

Es diu Sabora i la seua inauguració serà aquest dissabte, 1 d’abril, a la plaça del Fadrell de Castelló de la Plana. Es tracta del mercat agroecològic impulsat per la regidoria de Transició Agroecològica i que es repetirà cada primer dissabte de mes de 9 del matí a dos de la vesprada.

La iniciativa té tres objectius principals: oferir un suport a l’agricultura local perquè puga vendre els seus productes a millor preu, gràcies als canals curts de comercialització; contribuir a frenar els efectes de la inflació en els consumidors, amb l’eliminació dels intermediaris i la venda directa dels mateixos productors i, finalment, contribuir a la transició ecològica, potenciant una producció d’aliments menys depenent dels combustibles fòssils, tant en els aspectes dels fertilitzants, com en el transport, ja que en ser producció local disminueixen molt les emissions de gasos d’efecte hivernacle –i els costos- derivats de la importació d’aliments des de països llunyans.

«La nostra intenció és que el mateix desenvolupament del mercat servisca per a ajudar a rendibilitzar econòmicament els diferents projectes agroecològics de proximitat i a generar sinergies entre els actors», ha destacat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, durant la presentació del projecte.

Alba Cebrian, llauradora de Benlloc, destaca la importància d’aquest tipus d’iniciatives per a reforçar projectes com el seu, una xicoteta empresa d’agricultura regenerativa en secà, anomenada Malaerba que està lluitant per tirar endavant. «És una oportunitat molt bona, no tan sols pel tema econòmic, sinó que també ens ofereix la possibilitat d’aproximar-nos directament a les consumidores i altres productores. És un espai on poder contar què i qui hi ha darrere del producte, traçant una relació entre productora i consumidora. Si, a més, la iniciativa prové d’una institució pública que et lleva faena d’organització i burocràcia, ja és fantàstic».

Davant els problemes de l’agricultura convencional, cada volta més ofegada per l’increment de preus dels subministraments i la venda a pèrdues a grans distribuïdores, Cebrian defensa que «el futur de l’agricultura passa per l’agroecologia i els canals curts de distribució, que estem demostrant que som més viables i sostenibles, tant econòmicament com ambientalment». De fet, des de Malaerba estan endegant el projecte Rescat, mitjançant el qual rescaten bancals abandonats cedits pels seus propietaris. «Actualment, treballem unes 30 hectàrees, una vintena de les quals són cedides per famílies que ja no poden o volen continuar cultivant».

Sabora comptarà amb unes 20 parades, agrupades en cinc categories: frescos com verdura, hortalissa i fruita fresca; productes secs com farina, pa, dolços, llegums en gra i fruita seca; elaborats d’origen vegetal com oli, conserves i begudes vegetals; productes d’origen animal com mel, lactis, ous, embotits i carn; i altres productes de comerços detallistes.

Comparteix

Icona de pantalla completa