Diari La Veu del País Valencià
L’AVL homenatja Isabel-Clara Simó amb una jornada a la Universitat d’Alacant

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua celebra la «Jornada homenatge a Isabel-Clara Simó» amb l’objectiu de donar a conéixer noves perspectives i interpretacions del llegat de l’escriptora alcoiana. Durant dos dies es recordarà la dona i l’escriptora, la pensadora que el 4 d’abril hauria fet 80 anys.

La jornada, que tindrà lloc a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer del campus de Sant Vicent del Raspeig de la Universitat d’Alacant, està programada per a aquest divendres, 31 de març, i dissabte, 1 d’abril. «Isabel-Clara Simó va ser una escriptora molt important, però també una dona compromesa i reivindicativa. Per això, volem aprofitar la jornada per a recordar-la, celebrar-la, repensar-la i rellegir-la», expressa Maria Àngels Francés, presidenta de la Secció de Documentació i Literatura de l’Acadèmia. D’aquesta manera la institució es dedicarà a recordar alguns dels textos més rellevants de l’obra i la vida de l’escriptora alcoiana, a qui Francés descriu com a «crítica, moderna i amb un gran poder de seducció».

La presidenta de l’Acadèmia, Verònica Cantó, serà l’encarregada de presentar la jornada juntament amb representants de la Universitat d’Alacant, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i el CEFIRE de Formació.

La ponència inaugural «Isabel-Clara Simó i la mirada subalterna: la reivindicació dels invisibles» anirà a càrrec de Maria Àngels Francés. Hi haurà la taula redona «La literatura d’Isabel», en la qual participaran Gonçal López-Pampló, Anna Esteve i Jordi Tormo. La professora de la UA Irene Mira presentarà les experiències «Isabel rellegida» de l’alumnat universitari.

Una lectura dramatitzada de fragments de la primera i imprescindible novel·la d’Isabel-Clara Simó, Júlia, a càrrec de Gemma Miralles i Vicent Pastor, tancarà el programa del divendres.

Experiències a l’aula

L’endemà hi haurà una posada en comú d’experiències a l’aula. «Isabel des de l’ensenyament» és l’activitat en la qual les professores Assumpció Tormo, Verònica Sanchis, Ester Vizcarra i Mónica Portero compartiran les seues observacions i coneixements al voltant de l’ensenyament de la figura i l’obra literària d’Isabel-Clara Simó.

Seguidament, la vicedegana de Cultura, Comunicació i Promoció del Valencià de la Facultat de Filologia de la UA, Maribel Guardiola, presentarà la conferència «Isabel-Clara Simó: feminisme, dona, nació», impartida per la periodista i escriptora Núria Cadenes. En la taula redona del dissabte «Isabel en el record» participaran Gemma Pasqual, Ivan Gisbert i Cristina Dalfó, filla d’Isabel-Clara Simó. El punt final a la jornada el posarà el diàleg «La literatura i la vida d’Isabel-Clara Simó: un balanç» entre Carles Cortés, catedràtic de literatura contemporània de la UA, i la novel·lista Margarida Aritzeta.

A més, el centenar de persones inscrites en la jornada es podran acostar a l’exposició comissionada per Miquel Cruz «El mot i la imatge: Isabel Clara Simó, periodista», que té lloc en la UA. L’exposició s’ha confegit amb fotografies extretes de la revista Canigó, dirigida entre 1972-1983 per Isabel-Clara Simó.

Comparteix

Icona de pantalla completa