Diari La Veu del País Valencià
Paco Roca, Manuel Molins i Pilar Roig, premis al mèrit cultural «Ciutat de València»

El jurat dels premis al mèrit cultural «Ciutat de València» ha acordat aquest dilluns concedir els guardons de la seua segona edició a l’il·lustrador Paco Roca, al dramaturg Manuel Molins i a la catedràtica de Conservació i Restauració de Bens Culturals de la Universitat Politècnica de València, Pilar Roig.

D’aquesta manera, es consolida i es dona projecció a aquesta iniciativa cultural impulsada el 2022 amb l’objectiu de «reconèixer anualment les persones físiques o jurídiques vinculades a la ciutat i que s’hagen distingit en qualsevol àmbit del món de la cultura», segons han indicat des de l’Ajuntament de València.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha destacat la «qualitat professional i intel·lectual» dels tres noms triats pel jurat, i ha subratllat que «hi ha tantes persones a la ciutat mereixedores d’aquest reconeixement que considerem que aquest gest per part de l’Ajuntament és molt important per a posar en valor la cultura, perquè la ciutadania la valora i perquè els professionals senten el suport que rep la seua tasca».

El jurat ha premiat l’artista Paco Roca per la seua «brillant carrera com a historietista i il·lustrador de reconeguda trajectòria gràcies a la traducció i difusió de les seues obres en més de dotze països». «Compromès socialment i políticament, els seus còmics han sigut guardonats al més alt nivell dins i fora d’Espanya i la seua obra està exposada» a tot arreu.

Pel que fa a Manuel Molins, el dramaturg és reconegut per la seua «producció teatral en valencià, caracteritzada per una gran diversitat formal i temàtica». «Des dels inicis de la seua carrera manté una vinculació i un apropament del teatre valencià a les tendències europees, traslladant a la seua obra les preocupacions filosòfiques i les paradoxes polítiques i socials de la contemporaneïtat». El jurat també reconeix «el seu caràcter crític i combatiu reflectit en els seus textos i en la direcció escènica de destacades produccions teatrals, que li permet erigir-se com un dels referents actuals de la dramatúrgia valenciana independent».

Per últim, Pilar Roig és valorada per la seua carrera com a docent i investigadora del Departament de Conservació i Restauració de Bens Culturals de la Universitat Politècnica de València i Acadèmica de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles. Entre les seues actuacions més importants hi ha la restauració de la cúpula de la Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats de València entre 1998 i 2003 i, des de 2003, la recuperació d’estructures i de pintures d’altres temples eclesiàstics. Roig també se suma al reconeixement internacional per haver dirigit a Etiòpia la recuperació d’onze esglésies del segle XII, i ha dirigit una quarantena de tesis doctorals.

Comparteix

Icona de pantalla completa