Diari La Veu del País Valencià
L’incendi de l’Alt Millars avança amb «una gran voracitat» [Vídeo]

L’incendi declarat aquest dijous a Vilanova de Viver (l’Alt Palància) avança amb «una gran voracitat» i els treballs d’extinció -en els quals participen més de 700 persones- presenten una «gran complexitat» davant unes «condicions meteorològiques pràcticament d’estiu», que, no obstant això, han permés mantindre «estabilitzat» el perímetre del foc, que ocupa una superfície de 35 quilòmetres.

Així ho ha explicat aquest dissabte el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en declaracions als mitjans després de la reunió del CECOP al Lloc de Comandament Avançat (PMA), en la qual ha estat acompanyat pel president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, perquè el foc presenta un «front aragonés» que s’està veient més afectat en aquests moments pel vent de component sud, i ha obligat a evacuar unes 200 persones, que se sumen als 1.500 evacuats en municipis valencians.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el president del Govern d’Aragó, Javier Lambán atenent els mitjans

En aquest sentit, el cap del Consell ha assegurat que es mantindrà «tota la cautela i prudència» i s’actuarà segons l’evolució meteorològica «de cada moment», alhora que ha assenyalat que en l’actualitat l’incendi afecta més la zona d’Aragó, encara que s’espera que a partir d’aquest diumenge afecte de nou el «front valencià».

Puig ha insistit que el foc es desenvolupa en un «episodi quasi d’estiu», per la qual cosa ha asseverat que els efectius estan «absolutament previnguts per a canviar alguna estratègia si cal». «Davant la situació de sequera i crisi climàtica, amb aquests incendis de nova generació estem en la tempesta perfecta», ha indicat.

Respecte a les possibles causes de l’incendi, s’ha negat a «incorporar més confusió», i ha defensat que la Guàrdia Civil «està fent el seu treball amb rigor com sempre i, en el moment oportú, seran les autoritats corresponents els qui informaran». «Ara estem ocupat, preocupats i concernits per intentar apagar com més prompte millor l’incendi», ha declarat.

«Paciència i comprensió»

Per part seua, Lambán ha garantit que els operatius aragonesos se sentiran igual de concernits amb les tasques d’extinció amb independència de si la virulència és més grossa a la part de Terol o a la valenciana. Així, ha demanat «paciència i comprensió» a les persones desallotjades, unes 250 a Aragó, en concret en els municipis d’Olba i en Sant Agustí.

«No estem habituats a aquesta mena d’incendis 6.0, que en un moment determinat arriben a ser absolutament incontrolables, i encara estem menys acostumats al fet que es produïsquen el mes de març», ha comentat Lambán. Ha recordat que les jornades tècniques celebrades recentment a Aragó «van resultar molt alliçonadores» en la qüestió forestal.

«Els incendis no s’assemblen res als que hi havia fa 30 o 40 anys, ja que l’acumulació de biomassa al bosc per l’abandó de les activitats agropecuàries fan que siguen autèntics polvorins», ha afegit. En aquest sentit, Lambán ha precisat que un incendi forestal comença a ser cada vegada més un problema de protecció civil.

Igualment, Puig ha advocat per «actualitzar tots els processos, també tecnològics i en l’àmbit de la prevenció». «Hi ha una qüestió fonamental en aquests incendis que és la despoblació: quan la despoblació avança, avancen les possibilitats d’incendis més grans», ha afirmat.

Comparteix

Icona de pantalla completa