Diari La Veu del País Valencià
Un treball sobre les dones a la indústria tèxtil d’Alcoi guanya el premi Joan Francesc Mira

L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia, de la Diputació de València, i l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA) han atorgat el XII Premi d’investigació Joan Francesc Mira al treball «Màquines de fil, cossos de ferro. Les dones treballadores a la indústria tèxtil d’Alcoi», d’Edurne Vaello Fernández.

A l’acte d’entrega han assistit el director de L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia, Joan Seguí; la presidenta d’AVA, Pepa García; el degà de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, Albert Muncusí; i la directora d’Oficina de Caixa Popular, Anna Pons.

«Les dones treballadores a la indústria tèxtil d’Alcoi» és un projecte d’investigació antropològica realitzat des d’una mirada feminista, que naix amb la finalitat de recuperar la memòria de dones treballadores que van formar part de la societat industrial alcoiana.

Concretament en el sector tèxtil, una indústria fortament desenvolupada en poblacions de les comarques centrals com Alcoi, Ontinyent, Cocentaina o Muro, i que ha marcat les societats i el tarannà d’aquest territori.

El treball se centra en la població d’Alcoi entre els anys 60 i 90, i és un relat coral amb les veus i l’experiència de vida de les dones treballadores que han viscut aquests anys entre fàbriques, tallers i en els salons de les seues cases amb màquines de cosir. Les dones han sigut gran part de la força de treball del tèxtil, però desgraciadament no apareixen en la literatura.

Per això, aquesta investigació busca dur a terme una «revisió de la història construïda», en la qual incloure eixa part de la població oblidada per a «reduir la menysvaloració de gènere» que es produeix en els relats i treballs històrics sobre el tema.

El Premi d’Investigació Joan Francesc Mira es convoca cada any amb l’objectiu de contribuir a la recerca, a l’estudi i a la difusió de l’antropologia sociocultural al País Valencià, a més de promocionar als joves investigadors i estudiants de l’àmbit antropològic.

Els treballs presentats poden tractar qualsevol temàtica, sempre que es realitzen des d’una perspectiva antropològica. El premi està dotat amb 2.000 euros i la publicació de l’obra en la col·lecció Intercanvis de L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia.

Edurne Vaello Fernández és llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de València, té un màster en Conservació i Restauració de Béns Culturals per la Universitat Politècnica de València i un altre màster en Gestió Cultural per la Universitat de València. Ha desenvolupat la seua trajectòria acadèmica en el camp del patrimoni cultural, especialment el patrimoni immaterial valencià i en perspectiva de gènere.

A més, forma part del projecte de R+D «Antropologia de la Conservació. Una aproximació comparativa a les genealogies i el desenvolupament de Parcs Naturals a Espanya», finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i el programa FEDER.

També ha comptat amb ajudes a la recerca de diverses administracions, com per exemple l’Institut alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, i ha col·laborat en projectes expositius relacionats amb la perspectiva de gènere en els processos d’industrialització.

Comparteix

Icona de pantalla completa