Diari La Veu del País Valencià
Gandia celebra la 3a Plaça del Llibre amb activitats per a tots els públics

La Plaça del Llibre torna a Gandia amb la seua 3a edició amb una trentena d’activitats de diferents tipologies, totes gratuïtes i adreçades a tots els públics, per a donar el tret d’eixida a la primavera. Les llibreries Ambra Llibres, Gavina Llibres i la Llibreria Ferrer ofereixen un aparador de 1.800 títols als amants de la literatura a la capital de La Safor del 30 de març al 2 d’abril.

Aquesta trobada literària a Gandia s’ha presentat aquest dijous 23 de març a la Biblioteca Central de la capital de la Safor, i ha comptat amb la presència de Liduvina Gil, regidora de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB); Toni Ordiñana, director de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de Gandia (IMAB); Josepa Costa, presidenta de la Fundació Casal Jaume I Safor-Valldigna i representant d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV); i Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre.

Durant les quatre jornades de la Plaça del Llibre de Gandia, els assistents podran descobrir les últimes novetats de les editorials valencianes i gaudir de les activitats programades. Entre elles, destaquen presentacions de llibres, converses literàries, signatures, recitals poètics, animacions lectores infantils, concerts i –per primera vegada– un showcooking. «Un ventall d’activitats lúdiques i culturals al voltant del llibre i adreçades a totes les edats», tal com ha afirmat en roda de premsa Liduvina Gil. Segons la regidora la Plaça del Llibre de Gandia és, sense dubte, un dels esdeveniments essencials de la nostra ciutat, un punt de trobada imprescindible per a aquells qui estimen la literatura».

A més a més, enguany la Plaça del Llibre de Gandia aprofita la conjuntura i celebra amb antelació el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil l’1 d’abril, ja que el 2 d’abril és diumenge de rams. Així doncs, moltes de les activitats durant el cap de setmana –però sobretot el dissabte– estan dedicades al públic infantil i juvenil, unes generacions cabdals per a fomentar la lectura i el seu hàbit. Entre elles, podem trobar el dissabte la cercavila literària Espantacriatures i l’animació lectora La Maria no té por; ambdós a càrrec de Disparatario; i el contacontes La Pau (Bullent Edicions), a càrrec d’Irene Verdú i Daniel García. Per una altra banda, després de l’èxit del format de podcasts en darreres Places, a la 3a Plaça del Llibre de Gandia, s’emet en directe el podcast de La Còmicteca, un espai literari presentat per Maria Colomer i Pablo Lloret, que en aquesta ocasió se centra en còmics juvenils per a celebrar l’efemèride assenyalada. «L’1 d’abril volem festejar el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, no només amb les generacions més joves, sinó que amb tots els públics», sentencia Rafael Domínguez durant la presentació.

Gandia és ciutat literària on han florit obres i autors imprescindibles de la literatura catalana. Autors com Joan Roís de Corella, Joanot Martorell i Ausiàs March n’han fet de Gandia tàlem. En aquest sentit, la regidora de l’IMAB, Liduvina Gil, ha exposat que «la celebració de la 3a edició de la Plaça del Llibre suposa una consolidació d’aquestes jornades a la ciutat de Gandia i també la consolidació de Gandia al mapa editorial del nostre país». Unes jornades que tots els organitzadors esperen una gran acollida entre la població i, concretament, Gil desitja que «se superen les xifres d’assistències i de vendes».

D’aquesta manera, l’eix central en torn al qual gira la programació de la Plaça del Llibre de Gandia és la identitat i el territori amb un gruix de presentacions amb aquesta interessant temàtica. Entre elles, destaca l’activitat organitzada per Saforíssims sobre les novetats literàries amb la lectura col·lectiva de les mateixes on participaran conegudes poetes de La Safor com Maria Josep Escrivà, Joan Deusa, Teresa Pascual, Gregorio Royo i Joan Iborra; la presentació de Les dones Borja, de Verònica Zaragoza (Edicions Tres i Quatre); la presentació A un tir de pedra. Les més belles sendes de la Safor (Edicions del Bullent); la presentació De la colla guenga, de María José García (Institució Alfons el Magnànim); i un showcooking sobre els Mossets de Literatura saforenca a càrrec de David Vizcaino i Vicenta Llorca.

Aquestes activitats, i tantes altres, visibilitzen l’ús social del valencià. Així doncs, un dels objectius «tant de la Plaça del Llibre com d’Acció Cultural és potenciar l’ús de la llengua amb una àmplia gama d’activitats», apunta Josepa Costa, presidenta del Casal Jaume I i representant d’ACPV i el Campus de Gandia de la UPV. «Malauradament les últimes dades estadístiques de l’ús social lingüístic són preocupants, així que calen moltes Places del Llibre», afegeix Costa.

Amb aquest objectiu i molts altres, les 35 activitats programades per a les quatre jornades, amb una desena d’editorials participants, fan de la Plaça del Llibre de Gandia un arc de Sant Martí de possibilitats variades en activitats per a totes les edats i gustos. Des d’activitats infantils adreçades a escolars o animacions lectores; converses literàries com Mater amb Emili Morant, Romina del Rey i, l’autor, Martí Domínguez el divendres 31 de març a les 19h; passant pel concert de jazz de Carlos Gonzálbez Trio, que tindrà lloc a la Casa de la Cultura de la Marquesa el dijous 30 de març a les 20h; el concert del cor del Campus de Gandia de la UPV divendres 31 de març a les 20:15h; la performance literària Seyahat a càrrec de la Cia Dunatacà, dissabte 1 d’abril a les 19:30h; el concert de GEM, dissabte 1 d’abril a les 20:15h; i, com a cloenda de la 3a Plaça del Llibre de Gandia, el recital poètic musical amb Àngels Gregori i Kela, diumenge 12 a les 20h.

Amb tot això, i la presència online de la Llibreria Virtual, la Plaça del Llibre treballa constantment amb l’objectiu de fer aquest projecte accessible a totes les persones, independentment de les seues capacitats o localitzacions geogràfiques, per tal d’augmentar la democratització de l’esdeveniment. Per aquesta raó, totes les activitats són gratuïtes i s’ofereix la interpretació en llengua de signes per a moltes de les activitats del programa. D’aquesta manera, es garanteix l’accés a la lectura i a l’activitat cultural literària per a tothom. Amb la celebració de diverses edicions –repartides al llarg de l’any i arreu tot el territori valencià–, i el manteniment de la Llibreria Virtual –encetada al 2020–, l’organització s’assegura que tothom puga tindre accés a la compra de llibres en valencià des de qualsevol localitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa