Diari La Veu del País Valencià
Es constitueix el Consell Rector del Monestir de Santa María de la Valldigna

El Consell Rector del Reial Monestir de Santa María de la Valldigna s’ha constituït aquest dimarts amb la finalitat de dotar-lo d’un òrgan que s’encarregarà de vetlar per la conservació, restauració i millora del recinte monumental -«un símbol central del poble valencià»-, així com de fomentar les activitats culturals, formatives, educatives i científiques relacionades amb aquest espai.

La consellera de Cultura, Raquel Tamarit, ha presidit l’acte de constitució i ha subratllat que el monestir de la Valldigna és «un nucli transcendental per al poble valencià». «Per això, a finals l’any passat, les Corts Valencianes van aprovar la Llei del Reial Monestir de Santa María de la Valldigna per a garantir la seua gestió pública transparent i eficaç, a més d’adaptar la conservació i el funcionament a les noves necessitats i usos», ha recordat.

«El Consell Rector que hui hem constituït -ha continuat- mostra la reconstrucció del valor d’aquest símbol central del poble valencià. És la primera pedra d’aquesta nova etapa i els representants institucionals que formem part d’ell farem tot el que estiga a les nostres mans per valorar aquest lloc històric».

Segons estableix la recent Llei del Reial Monestir de Santa María de la Valldigna, la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, presideix aquest òrgan directiu, i el president, Ximo Puig, ocupa la Presidència d’Honor.

La Secretaria del Consell Rector l’ocupa la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i, pel que respecta als diferents vocals integrants, es compta amb les alcaldies de Simat de la Valldigna, Benifairó de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna i Barx; també s’ha designat un representant de la Mancomunitat de la Valldigna.

Així mateix, exerceixen de vocals el president de la Diputació de València, la presidenta en funcions del Consell Valencià de Cultura, el director general de l’Institut Valencià de Cultura, tres representants de les universitats públiques valencianes i una persona en representació de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles.

El Consell Rector també ha aprovat la constitució d’un equip de treball multidisciplinari conformat per arqueòlegs i professorat universitari.

Premi de la Valldigna a la ciutadania

El Consell Rector ha determinat també establir el Premi de la Valldigna a la ciutadana, que serà anual i que s’atorgarà cada any en el marc de les celebracions del Dia de la Valldigna, fixat el 26 de març. El primer guardó es lliurarà diumenge que ve en un acte que se celebrarà al monestir.

En paraules de la consellera Tamarit: «És de justícia valorar i reconéixer la tasca que tota la gent dels pobles que envolten el monestir han fet perquè ningú oblidara la vàlua i el significat d’aquesta joia, malgrat tots els obstacles que, durant un bon grapat d’anys foscos i de gestió nefasta, va haver-hi abans que s’iniciara l’etapa del Govern del Botànic».

I ha afegit: «Per això, volem donar les gràcies en majúscules a totes les persones anònimes que, des del món cívic, han lluitat per preservar la imatge del monestir de la Valldigna, i volem fer-ho posant-los cara i representació amb una persona ben coneguda ací, Vicent Martínez Sancho. Ell és un dels fundadors del col·lectiu Amics de la Valldigna i autor del llibre La memòria dels absents, una reivindicació de la tasca cívica, cultural i també política de la generació que va permetre la recuperació de la democràcia i dels avanços socials i identitaris valencians».

Comparteix

Icona de pantalla completa