Fa 10 anys, a DLV: «El Planetari de Castelló de la Plana, una infraestructura cultural desaprofitada»

Ali Brancal (Compromís): «Costa a la ciutat 313.500 €, encara que per a programacions només hi ha pressupostats 8.000 €»

Ali Brancal, regidora de Compromís a l'Ajuntament de Castelló de la Plana, ha explicat que el Planetari «costa a la ciutat 313.500 euros, encara que per a programacions només n’hi ha pressupostats 8.000».

Actualment, el Planetari no és una opció de visita per a centres educatius, ni de la ciutat ni del conjunt del País Valencià. «De fet, les instal·lacions no estan cuidades i molts dels objectes exposats estan trencats i en un nivell d'abandó patètic», assenyala la regidora.

Des de Compromís «entenem que cal dignificar aquestes instal·lacions i oferir a la ciutadania una programació digna».

La regidora de Compromís ha explicat que demanaran també que hi haja possibilitat de rebre avaluacions per part de les persones i centres educatius visitants perquè el Planetari es convertisca en allò que els usuaris necessiten i siga un referent.

«Cal buscar la rendibilitat d'una despesa tan elevada, si no en diners, almenys oferint un servei i unes instal·lacions de qualitat per a la ciutat», ha dit.

Brancal ha comentat que les exposicions previstes per al 2013 són les mateixes que les del 2012, més dues cedides per la Ciutat de les Arts i les Ciències, «que no sabem si ens les cobraran». Les mostres fa anys que no es renoven, i les que hi ha estan cada vegada més degradades. Les escoles que van de visita decideixen no tornar per l'estat en què es troben.

A més, les qualitats didàctiques «són inexistents» i, quan preguntes sobre el manteniment de les instal·lacions, contesten que és funció de la direcció, ja que l'enginyer tècnic destinat al planetari s'ha jubilat.

Actualment, de fet, el personal destinat al Planetari ha de fer moltes més feines que les que són exclusives de la seua competència. Les mateixes persones que passen els audiovisuals constitueixen l'equip creatiu, fan el manteniment bàsic dels projectors, atenen els correus electrònics, actualitzen la web i fan d'administratius; a banda de col·laborar amb les activitats extraordinàries.

Pel que fa a la difusió del Planetari, Ali Brancal ha explicat que es limita a la web, alguna nota de premsa i enviar correus electrònics a qui demostra interés.

Finalment, la representant de Compromís ha conclòs afirmant que l'equip de govern no té cap intenció de considerar el Planetari com una opció ni turística ni cultural ni educativa.