Diari La Veu del País Valencià
Falla Immaterial planta un ninot en Arrancapins per a reflexionar sobre «la tirania» dels telèfons mòbils

El projecte Falla Immaterial, impulsat des de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV), es materialitza un any més mitjançant un ninot plantat a la Falla Arrancapins. Concretament, la creació d’enguany convida a reflexionar sobre «la tirania» dels telèfons mòbils i el seu entorn digital segons siga la seua utilització.

La Falla Arrancapins presenta un monument que aborda les diferents formes de limitació de llibertats que existeixen actualment i l’equip de Falla Immaterial ha aprofitat l’ocasió per a plantejar diverses qüestions sobre l’ús dels smartphones: quantes hores de la nostra vida li dediquem, com s’idealitza la imatge de la realitat en xarxes socials o fins a quin punt l’entorn digital ens atrapa en cercles socials restringits.

«Ens preguntem si tenim un rol de ninot respecte dels telèfons mòbils i l’àmbit digital. Per a això, la nostra proposta consisteix en un smartphone gegant on les persones visitants es reflecteixen en un espill que distorsiona la seua imatge, la qual es veurà, a més a més, entre reixes dins del dispositiu. Ens complau col·laborar novament amb la Falla Arrancapins, que sempre fa lloc per a nosaltres», explica Fran Grimaldo, director de Falla Immaterial.

Una festa amb més sentiment que mai

Aquest ninot completa el projecte de Falla Immaterial, que el 2023 consta de dues exposicions amb el nom de SENTiMENT. Per una banda, SENT és una instal·lació sensorial, auditiva i interactiva que recrea la primera «mascletà» indoor de la història de les Falles. Romandrà fins al 26 de març a la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau, on s’ha habilitat un espai interior i fosc, de manera que s’aguditza el sentit de l’oïda i l’efecte de la vibració.

Per la seua part, MENT és una instal·lació visual i lumínica a manera de cervell intel·ligent, que permet interactuar amb les dades obertes de «València al minut», plataforma impulsada per l’oficina de la Ciutat Intel·ligent de l’Ajuntament de València, de manera que la ciutadania pot veure i entendre com construeix la ciutat en temps real en termes de mobilitat, qualitat de l’aire, reciclatge de residus o ús del llenguatge. Aquesta romandrà a l’esplanada del MuVIM fins al 20 de març.

Tirar una «mascletà» en línia ja és possible

Finalment, Falla Immaterial ofereix una altra experiència en línia: des de fallaimmaterial.com es pot jugar a crear una «mascletà» pròpia. El funcionament és tan senzill com entrar amb els telèfons mòbils i moure’ls amb la mà, de manera que segons els moviments es tiren piules, trons de bac, masclets o coets de canya. En total, més de 1.000 persones ja han provat de ser pirotècniques des que SENTiMENT es va engegar el darrer 21 de febrer.

Falla Immaterial és un projecte de l’ETSE-UV que pretén augmentar la cultura científica de la societat mitjançant la festa local més popular i emblemàtica de la ciutat de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa