Diari La Veu del País Valencià
Carles Mulet demana que es «desbloquege» el títol del Llevant UE del 1937

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha sol·licitat la compareixença del secretari d’Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez López; del president del Consell Superior d’Esports, José Manuel Franco; del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i del president de la Real Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, perquè informen de les actuacions que han dut a terme per a «desbloquejar d’una vegada el reconeixement de la denominada com a Copa Espanya Lliure-Trofeu President de la República, trofeu conquistat pel Llevant UE en territori democràtic l’any 1937, que hui dia no té cap oficialitat malgrat la seua legitimitat».

Mulet ha asseverat que «el temps corre» i ha recordat que «van rebutjar la proposta de Compromís perquè la Llei de Memòria Democràtica recollira aquesta circumstància i corregira aquesta injustícia històrica».

«Només durant el 2022 el PSOE va votar huit vegades en contra del reconeixement. Ens van dir que la Llei de l’Esport ja recolliria el reconeixement, però no va anar així ni en aquesta llei ni en la de Memòria democràtica com demanàvem. Prenen el pèl a l’afició. Més de 85 anys després ha de tancar-se aquest episodi i donar per oficial el títol guanyat pel Llevant en plena Guerra Civil. Els seguidors granotes ja no poden més i l’actual govern espanyol progressista està deixant sense corregir i reconéixer el mèrit que va tindre per a aquells esportistes guanyar el trofeu en les circumstàncies bèl·liques del moment provocades pel colp d’estat», ha afegit.

Un fet heroic

Mulet assegura «no entendre quins estranys motius poden existir després d’aquest entestament a ignorar aquesta petició unànime de les institucions». «La copa del 37 perfectament podria servir de guió per a una pel·lícula. Va ser un fet heroic de simples esportistes que, malgrat el colp d’estat, van continuar jugant al futbol defensant uns colors d’un club modest. Hui res els faria més feliços que veure reconeguda aquesta proesa», ha manifestat.

El senador ha insistit que el PSOE «ha tingut en més de huit ocasions l’ocasió d’atendre aquesta reivindicació, que va liderar en el seu moment com a diputada la consellera Isaura Navarro i Compromís en els últims anys al Congrés i el Senat, durant la tramitació de la Llei de l’Esport, els Pressupostos Generals de l’Estat o la Llei de la Memòria Democràtica».

«Arribats a aquest punt i després de veure que res s’ha mogut en aquesta qüestió de cara a rescabalar a les víctimes d’aquesta injustícia, demanem la seua compareixença perquè expliquen si amb les seues excuses només volien netejar la mala consciència per no donar suport el govern i el PSOE a aquesta legítima reclamació, i com tenen previst encaixar aquesta petició si tan sols s’han dedicat a bloquejar els intents de Compromís i a ignorar les peticions del club i les entitats valencianes», ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa