Diari La Veu del País Valencià
L’anestesista Juan Maeso, condemnat per contagiar d’hepatitis C a 275 pacients, en llibertat condicional

L’anestesista Juan Maeso, condemnat a 1.933 anys de presó per contagiar el virus d’hepatitis C a 275 pacients operats en quatre hospitals de València entre els anys 1988 i 1998, ha sigut posat en llibertat condicional després de restar vora 16 anys a la presó –en podia complir un màxim de 20.

Així ho ha acordat la secció segona de l’Audiència de València en una interlocutòria en la qual fa cas d’un recurs formulat per la defensa de Maeso, qui ja gaudia del tercer grau des de feia un any.

Maeso, que va haver de fer front a un judici que es va perllongar durant més d’un any, va ser condemnat el maig del 2007 pels contagis i un mes més tard va ingressar a la presó d’Aranjuez davant un «evident» risc de fuga. Dos anys més tard, el 2009, el Tribunal Suprem va ratificar la condemna imposada per l’Audiència.

El primer contagi atribuït a Maeso, segons la sentència, va ser el 15 de desembre del 1988, a una xiqueta de cinc anys, i l’últim el 27 de gener del 1998, a una pacient de 51 anys que havia patit un trencament de maluc i que va ser intervinguda a la Casa de la Salut.

El 4 de febrer del 1998, aquell centre hospitalari privat li va prohibir l’entrada en haver donat positiu en una analítica, i el dia 20 d’eixe mes Maeso va deixar de treballar a La Fe, on exercia de cap de servei d’anestèsia i reanimació maternal, després d’una reunió amb els superiors.

En els últims anys, els lletrats de Maeso han demanat la llibertat condicional del facultatiu i la suspensió de la condemna al·legant l’avançada edat, les malalties que patia i el risc de contagi de covid a l’establiment penitenciari. El tribunal ho ha anant denegant en no observar els riscos al·legats fins ara.

Comparteix

Icona de pantalla completa