José Martí reivindica el Papa Luna en el sisè centenari de la seua mort

Es presenten els actes per a commemorar l’efemèride

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha reivindicat la rehabilitació del Papa Luna l'any en el qual se celebra el sisè centenari de la seua mort. Martí, que ha participat en la presentació dels actes preparats per a commemorar l'efemèride, considera que aquest 2023 pot ser el moment adequat perquè les institucions implicades treballen en la restitució de la imatge de Benet XIII, «perquè l'Església encara el considera l'antipapa».

José Martí ha fet aquestes declaracions al castell de Peníscola (Baix Maestrat), on ha estat acompanyat per la diputada de Cultura, Ruth Sanz; l'alcalde de Peníscola, Andrés Martínez; i la directora del castell, Ester Forner, en un acte on s'han desgranat els actes previstos, ja que el 23 de maig es compleixen 600 anys de la defunció de Pere Martínez de Luna, Benet XIII, la qual cosa ha portat la Diputació de Castelló a declarar aquest 2023 com a Any Papa Luna.

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha destacat «l'intens treball» desenvolupat per a posar a la disposició de la ciutadania un complet programa d'actes que es posa en marxa en tot just uns dies i es prolongarà fins a final d'any. «En aquesta ocasió sabíem que no ens podíem conformar amb fer visites teatralitzades i que, al costat del Teatre Clàssic i el Festival de Música Barroca, havíem de dissenyar una programació especial», ha assenyalat la diputada, qui ha destacat el treball de la direcció del castell i de tot el seu personal «per a poder comptar amb visites teatralitzades diürnes i nocturnes, tallers històrics, activitats lúdiques, presentacions de llibres, jornades acadèmiques o la recreació històrica de la mort del Papa Luna».

La directora del castell, Ester Forner, ha relatat els diferents actes preparats per a tot l'any, i ha aprofitat per a destacar la «clara aposta» de la diputada de Cultura per la difusió i divulgació del patrimoni, a més de desenvolupar el Pla Director del Castell amb la consolidació de la museïtzació de tots els espais de la fortificació.

L'alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, ha posat en valor el treball conjunts d'administracions i associacions, a més de subratllar la qualitat del contingut d'una programació «a l'altura de les circumstàncies».

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.