Diari La Veu del País Valencià
Baldoví proposa un pla Edificant per a construir habitatge públic i una oficina contra l’assetjament immobiliari

El candidat de Compromís a la Presidència de la Generalitat, Joan Baldoví, ha proposat la posada en marxa d’un programa a l’estil del pla Edificant per a la construcció d’habitatge públic als municipis i una oficina d’assessorament als ciutadans davant l’assetjament immobiliari.

Així ho ha explicat el també diputat al Congrés en una roda de premsa aquest dilluns, en la qual ha presentat les seues propostes electorals en matèria d’Habitatge, que també inclouen la sol·licitud al Govern espanyol de les competències en regulació de preus dels lloguers.

Baldoví considera que l’habitatge és un «problema fonamental», particularment per als joves, i ha indicat que els diners que les famílies han de destinar al pagament dels lloguers «són diners que deixen d’anar a l’economia productiva per a passar a bancs i grans propietaris».

De fet, ha posat l’accent en la necessitat que les famílies paguen menys per les seues vivendes per a permetre projectes de vida a les persones, i ha rebutjat «debats falsos i interessats» com el de l’avortament.

Quant a la regulació del preu dels lloguers, Baldoví ha retret al Govern espanyol la seua «parsimònia legislativa», i els ha instat a regular els lloguers. Al mateix temps, considera que si no volen fer-ho a Madrid, «que deixen fer-ho a les autonomies», que són els territoris que «coneixen millor on pot estar l’arrel del problema».

Una altra de les seues propostes va en la línia de crear una oficina d’atenció al ciutadà davant l’abús immobiliari per a oferir assessorament jurídic gratuït a les persones que ho estiguen patint, i ajudar en altres qüestions com ara la detecció de clàusules abusives en els contractes.

Finalment, Baldoví ha destacat la importància d’ampliar el parc públic de vivenda, que considera que «ha de ser un pilar més de l’estat del benestar», i ha proposat tant la regulació de l’ús del sòl per a impedir l’especulació com l’engegada d’un pla a l’estil d’Edificant perquè els ajuntaments construisquen vivenda pública.

En aquest sentit, Baldoví ha indicat que destinaran 500 milions en la pròxima legislatura per a construir 5.000 vivendes, cosa que ha considerat «insuficient», però ha destacat la necessitat de «començar a fer passos» com en altres països, on els parcs de vivenda pública són més elevats i permeten «espentar a la baixa els preus». També ha apuntat que s’impedirà que aquestes vivendes es venguen a fons voltor: «Han de beneficiar a la pròpia comunitat i no a empreses privades».

Comparteix

Icona de pantalla completa