Diari La Veu del País Valencià
Instal·len al port de València un flotador per a generar energia per les ones de la mar

El flotador del projecte WEC (Wave Energy Converter, WEC, per les seues sigles en anglés) per a la generació d’energia per les ones de la mar, que permetrà engegar «les pròximes setmanes» el primer sistema d’aquesta classe a València, s’ha instal·lat aquest dijous al port de la ciutat. Aquest projecte europeu, finançat al 50% per la Unió Europea, impulsarà l’objectiu de València de ser una ciutat climàticament neutra el 2030, segons ha indicat l’Ajuntament.

El flotador ha sigut instal·lat en l’anomenat martell de la Marina, a la zona nord del port, on la força de les ones resulta «més favorable». El projecte WEC generarà uns 130.000 quilowatts a l’any, la qual cosa equival a reduir en 16 tones la producció anual de CO₂ a la ciutat. El sistema de funcionament és senzill i consisteix en la instal·lació a la mar d’un dispositiu, semblança a un flotador, que està connectat a un braç hidràulic. La generació d’energia es produeix pel moviment constant i repetitiu d’elevació i immersió del flotador. El cost del dispositiu és de 495.000 euros.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha comprovat aquest dijous a la instal·lació i ha explicat que «aprofitar l’energia de les ones, que es basa en la captura d’energia derivada del moviment de les ones que produeix el vent, permet fer un treball útil, per exemple, en la generació d’electricitat, la dessalinització o el bombament d’aigua, entre altres». «Constitueix una de les noves fonts d’energia renovable», ha ressaltat.

L’edil ha posat l’accent que aquesta instal·lació «permetrà també conéixer quina és la capacitat de generació energètica de les nostres ones».

Comparteix

Icona de pantalla completa