Diari La Veu del País Valencià
Mas demana suport «sense partidismes» al Pacte contra la violència davant el perill d’involució

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Aitana Mas, ha demanat aquest dijous a «totes les forces polítiques democràtiques» suport per a revalidar el Pacte valencià contra la violència de gènere «sense partidismes» i amb «la mateixa unitat que va haver-hi en els temps durs del terrorisme d’ETA», davant el perill d’«involució» actual que existeix, perquè puga aprovar-se abans del pròxim 25N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

Mas ha fet aquesta petició en la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere de les Corts, en la qual ha anunciat que totes les ciutats del País Valencià amb més de 100.000 habitants disposaran d’un Centre Dona 24 hores i que ja està «pràcticament està acabada» la nova Llei d’Igualtat per a adequar-se a la realitat actual.

També ha apuntat que «les dones no tenim per què patir les diferències entre els partits» perquè «aquest conflicte causa desigualtat, sofriment i mort i mereix la unitat de les forces polítiques democràtiques». De la mateixa manera, ha reclamat als partits «no estendre discursos d’odi».

En aquest sentit, s’ha compromés a assumir «sense sectarismes» les propostes que es facen, i ha assenyalat que les aportacions de les diferents forces «poden enriquir moltíssim» el text que ha de ser avaluat de manera «col·lectiva» per a determinar l’efectivitat de les mesures i quines cal mantindre o ampliar i quines ja estan aconseguides.

«La violència masclista no és una xacra, perquè una xacra és una cosa inesperada al qual no es pot fer front, sinó que té unes causes determinades: el masclisme, el patriarcat, i la voluntat de dominació sobre les dones, fins i tot sobre el dret a la seua vida», ha recalcat.

No obstant això, la diputada del PP María Luisa Mezquita ha criticat al Consell «per no ser capaç» de complir totes les mesures del Pacte i per quedar-se de «braços plegats» enfront de l’increment de la violència de gènere i ha acusat Mas d’aplicar «un feminisme sectari» establint víctimes de primera o de segona en funció de com pensen.

La vicepresidenta li ha replicat que aquesta afirmació és «una barbaritat impròpia d’un partit que vol ser alternativa de govern» -a les víctimes de la violència masclista no se’ls demana el carnet de partit en entrar a un centre, ha recalcat- i li ha demanat no banalitzar un tema «tan delicat». «Hi ha línies que no es poden traspassar perquè és posar-se al costat dels seus futurs companys de viatge», li ha advertit.

Balanç

Mas també ha defensat les mesures engegades per a posar fi a la bretxa salarial i per assolir la corresponsabilitat i ha remarcat que «fa més per la igualtat un home canviant bolquers que una dona astronauta».

Així, ha fet balanç d’aquests cinc anys de vigència del Pacte: de les 298 mesures acordades i després de cinc anys de treball «280 estan aconseguides, en execució permanent o en procés d’execució, cosa que significa un grau de compliment del 94%». Per part seua, l’Estratègia Valenciana contra les Violències Sexuals de les 183 mesures el 20% ja està fet, el 42% estan en execució i un 16% en procés i un 22%.

Comparteix

Icona de pantalla completa