Diari La Veu del País Valencià
Encarna Canet: «La violència masclista és estructural i, per tant, és un problema polític»

Aquest dimarts ha tingut lloc al saló d’actes de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València la presentació del llibre Violència masclista: una guia per a intervindre-hi, d’Encarna Canet. Un acte, conduït per la professora Glòria Maria Caravantes, en què han intervingut, a més de l’autora, el degà de la Facultat de Ciències Socials, Albert Moncusí; la coordinadora de Decidim, Zahia Guidoum, i l’escriptora i artista Anna Moner. Ha comptat amb la col·laboració de Diari La Veu i de Decidim.

Albert Moncusí ha remarcat la «necessitat» d’aquest treball, sorgit de la tesi doctoral de la professora de Treball Social Encarna Canet, ja que planteja com «intervindre en tots els àmbits institucionals» quan hi ha un cas de violència de gènere. Per part seua, Zahia Guidoum ha mostrat la seua satisfacció perquè aquesta obra haja vist la llum, atés que «és important tindre una guia per a fer front a aquesta xacra», que té una incidència directa en «24 de cada 10.000 dones al País Valencià». «Aquesta violència afecta tota la societat i necessita la resposta de tota la societat», ha afirmat.

D’altra banda, Anna Moner ha fet una exposició breu de la lluita feminista des que Mary Wollstonecraft va publicar Vindicació dels drets de la dona el 1792 i sobre com la mirada clínica i artística del segle XIX, «profundament misògina», va establir una concepció de la dona que, en un grau considerable, encara s’arrossega hui dia.

Posteriorment, l’autora de Violència masclista: una guia per a intervindre-hi ha agraït l’assistència al públic que omplia la sala i a Edicions del 1979 que haja apostat per publicar una obra sobre aquest tema i en valencià. «Tant de bo no haguérem d’escriure llibres d’aquesta classe», ha assenyalat Canet. Tanmateix, ha continuat, «la violència masclista existeix, és estructural, perquè afecta tots els àmbits de la vida de les dones i, per tant, és un problema polític».

Finalment, la professora Encarna Canet ha indicat que l’obra, fruit del treball acadèmic i professional, explica com han d’actuar les dones que pateixen violència masclista i «desmunta mites al voltant del tema». «Combina teoria i pràctica», ha destacat. En aquest sentit, ha recalcat la importància que han tingut per a la confecció del volum les entrevistes a professionals que atenen les dones que han patit violència de gènere, ja que aporten propostes de funcionament des de l’experiència.

Comparteix

Icona de pantalla completa