Diari La Veu del País Valencià
Els regants del Baix Segura pagaran l’aigua dessalada a 0,4 euros el metre cúbic fins 2026

El preu de l’aigua dessalada per als regants del Baix Segura tindrà un preu mitjà de 0,4 euros per metre cúbic fins a 2026, un cost que serà finançat, en part, pel Ministeri espanyol per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, segons l’ordre ministerial que publica el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

Així, amb un efecte retroactiu fins a l’1 de gener de 2023, el Govern espanyol finançarà parcialment el cost de l’aigua de les dessaladores d’Aigua Marina (IDAM) a Torrevella (Baix Segura) i d’altres localitats de Múrcia i Almeria, totes dependents de la Direcció General d’Administracions Públiques, així com del transvasament Xúquer-Vinalopó.

Aquest preu, fixat per contracte en vigor fins a 2026, pot ser renovat fins a un màxim de deu anys i suposa una excepció temporal i parcial al principi de recuperació de costos al qual es refereix l’article de la Llei d’Aigües, per a l’aprofitament de recursos hídrics procedents de dessalinitzadores d’aigua de mar a la Conca Hidrogràfica del Segura, a la província d’Almeria i en la conducció del transvasament Xúquer-Vinalopó.

A més, d’acord amb l’ordre ministerial es preveu l’aprovació d’un Pla de xoc d’optimització de recursos hídrics en la conca mediterrània que fomentarà la utilització de recursos no convencionals, la qual cosa possibilitarà l’ús d’aigua procedent de dessaladores o d’altres conduccions de l’Administració General de l’Estat.

En concret, les tarifes per als usuaris amb dret a l’ús d’aigua dessalada per a cadascuna d’aquestes instal·lacions serà de 0,378 euros per metre cúbic (euros/m³) en la dessalinitzadora de Valdelentisco (Múrcia); 0,327 euros/m³ en la dessalinitzadora de Torrevella (Baix Segura); 0,396 euros/m³ en la dessalinitzadora d’Águilas (Múrcia); 0,450 euros/3 la dessalinitzadora de Carboneras (Almeria); 0,475 euros/m³ la dessalinitzadora de Campo de Dalías (Almeria) i 0,240 euros/m³ la conducció del transvasament Xúquer-Vinalopó.

Quant a l’IDAM Bajo Almanzora, també a l’Andalusia oriental, l’ordre estableix que podrà acollir-se a l’exempció temporal sempre que respecte «els objectius ambientals així com els assoliments ambientals establerts en la seua planificació hidrològica i en les quantitats que es determinen per ordre del ministre respectiu».

El Ministeri valora que el cost energètic ha crescut de manera desmesurada i el cost de l’aigua produïda no és assequible per a l’ús de reg. En aquest context, preveu la construcció de plantes solars fotovoltaiques lligades a les dessaladores de reg i a la conducció del transvasament Xúquer-Vinalopó que permeten reduir el cost energètic a mitjà i llarg termini.

La Federació Espanyola de Comunitats de Regants ha reaccionat a aquest anunci augurant que els preus dels aliments «s’encariran» per la falta de garantia de reg, que «amenaça» la producció agrícola, i demanen que els fons Next Generation s’adrecen a la modernització de les tècniques de regadiu per abaratir-ne els costos.

Comparteix

Icona de pantalla completa