El col·lectiu d'Acció Ecologista-Agró al Camp de Morvedre iniciarà en les pròximes setmanes un projecte dirigit a la societat civil de la comarca, titulat «Decidim el Camp de Morvedre». A través d’aquesta iniciativa es pretén generar un debat sobre les infraestructures que s'estan plantejant al territori «de manera no sostenible i que estan comprometent el futur de les persones que l'habiten, excloses dels processos de presa de decisions sobre els mateixos».
La gigafactoria de Volkswagen, els camps fotovoltaics, l'AVE o l'ampliació del Port són alguns dels projectes que es volen implantar, tot i que segons Acció Ecologista-Agró «amenacen la resiliència climàtica, social i econòmica del Camp de Morvedre». Davant «l'absència de processos participatius prou seriosos perquè s'escolten diferents opinions o que es cree un plantejament estratègic del futur de la comarca amb els interessos de la seua població», AE-Agró ha estat els últims mesos treballant per desenvolupar el projecte «Decidim el Camp de Morvedre».
L'objectiu d'aquesta iniciativa, que ha rebut una subvenció de la Conselleria de Participació per a la implementació i promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, és poder establir un diàleg entre les persones que estan al davant de les decisions que afecten la comarca i les persones que les viuran. «Que la població conega de primera mà quin és el futur que els espera, on estan les dificultats i reptes, quins mecanismes disposem per protegir-nos, amb quins recursos comptem... i, per descomptat, quina és la voluntat dels nostres governants», apunten els ecologistes. «Perquè creiem necessari, en el context de crisi actual, pactar un màxim d'explotació del nostre territori tenint en compte la seua capacitat i afeccions».
Per tal d'assolir-ho s'han organitzat dues sessions formatives, que se celebraran el 2 i 9 de març, en les quals es vol sensibilitzar a la ciutadania sobre la riquesa del Camp de Morvedre i analitzar els impactes d’allò projectat. «Tot això amb la col·laboració de persones reconegudes en diferents disciplines: social, econòmic, territorial, ambiental i patrimonial». Més endavant, el 21 de març tindrà lloc un taller participatiu, que anirà seguit de dues jornades obertes, el 23 i 27 de març, amb els governants. L’entitat ha demanat la implicació i la participació dels polítics locals i valencians.
Acció Ecologista-Agró farà pública les pròximes setmanes la programació que acompanya el projecte.