Diari La Veu del País Valencià
El món ocult de les herbes culinàries i medicinals, al Palau Cerveró de València

L’exposició «Espècies, l’univers del sabor», que es pot veure al Palau Cerveró de València, seu de l’Institut d’Història de la Medicina i la Ciència de la Universitat de València, mostra la importància que les herbes culinàries i les espècies han tingut en la nostra història i els grans beneficis que se’n poden extraure d’elles. Ha estat organitzada per la Càtedra Carmencita de la Universitat d’Alacant i ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Interuniversitari López Piñero. Hi romandrà fins al 21 de juliol, en horari de 9 a 20 h de dilluns a divendres.

Mitjançant un format sensorial i viu, amb taules didàctiques i plantes naturals, la visita ens transporta a èpoques mil·lenàries. De manera didàctica, ens ensenya com, malgrat l’aparença insignificant, la minsa grandària i l’escàs valor econòmic que posseeixen hui dia, les espècies han tingut gran poder a l’hora d’influir en la nostra història. A més d’aportar caràcter i personalitat als nostres plats, han servit com a moneda de canvi, han impulsat la conquesta de territoris, han provocat guerres i han transformat els nostres hàbits socials.

El comissariat està format pel catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat d’Alacant Josep Bernabeu i la coordinadora de la Càtedra Carmencita i escriptora gastronòmica, Ángeles Ruiz. Segons assenyalen els curadors, les herbes culinàries i les espècies «no només han sigut i són emprades per a un ús exclusivament culinari, també posseeixen un gran valor cosmètic i medicinal». A més, indiquen que la mostra pretén valorar el curiós i desconegut món que les envolta.

L’exposició ha comptat amb l’assessoria científica del Centre Iberoamericà de la Biodiversitat (CIBIO) i de l’Estació Biològica i Jardí Botànic dels Torretes d’Ibi (l’Alacantí), que dirigeix el professor de la Universitat d’Alacant Segundo Ríos.

Dissenyada per Rocamora, Disseny i Arquitectura, la mostra posa de manifest el compromís de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic amb la sostenibilitat, ja que està íntegrament elaborada amb cartó reciclat i ha rebut l’esment al millor muntatge d’una exposició efímera, transportable i itinerant en els Premis Nacionals Emporia d’Arquitectura.

La visita seguint un codi QR, pot fer-se en valencià, castellà i anglés i el catàleg de la mateixa està allotjat a la pàgina www.catedracarmencita.ua.es

Comparteix

Icona de pantalla completa