Diari La Veu del País Valencià
Alacant i Elx, Francesc Cambó, el gòtic i el còmic, i molt més, a La Veu dels Llibres

L’últim número de La Veu dels Llibres ofereix una entrevista de Gràcia Jiménez a Manuel Lillo i Usechi, periodista i fundador de Llibres de Frontera, una editorial «jove, arriscada, i possiblement imprescindible» que té dos motors que la mouen: «el sud del País Valencià i l’estima insubornable cap a la seua ciutat, Alacant».

En aquest número, Vicent Borràs s’endinsa en obres que parlen de les nostres capitals del sud, Alacant i Elx. En el cas de la primera, esmenta, per exemple, el sisé volum dedicat al País Valencià del compendi Geografia Literària, del professor Llorenç Soldevila; algunes novel·les de Joaquim G. Caturla; dispersos de Fuster o de Pla, o novel·les d’Enric Balaguer, Joaquim Espinós, Lliris Picó o Joan Lluís Moreno. Pel que fa a la ciutat de les palmeres, menciona, entre altres, textos de Fuster, Joan Carles Martí o Maite Coves i, sobretot, el poeta Gaspar Jaén i Urban.

En aquesta línia, Paco Esteve aconsella Alacant queda molt lluny! Joan Fuster i el sud del País Valencià, de l’historiador Toni Rico (Novelda, 1979), el tercer volum publicat per Llibres de Frontera. Un volum que ens fa descobrir diferents aspectes de les dèries de Fuster per les terres dellà Xixona.

Per part seua, Jesús Moncho ressenya Francesc Cambó. L’últim retrat, de Borja de Riquer, un llibre que descobreix la figura d’un personatge d’infinites arestes, enlluernador, autopagat i convençut de les seues possibilitats, tot i que siga la història d’un «fracàs polític».

En un altre article de La Veu dels Llibres d’aquest dissabte, Jeroni Méndez comenta Gòtic, de Jordi Carrión i Sagar, un còmic-assaig que ens convida a reflexionar sobre què és l’art, les maneres d’organitzarlo i etiquetarlo, com això ha canviat al llarg de la història i quin paper juga el còmic en aquest panorama.

Finalment, aquesta setmana també podem saber quins són els llibres més venuts a Llibres Ramon Llull, de Palma.

Comparteix

Icona de pantalla completa