Diari La Veu del País Valencià
Els activistes acusats pel desallotjament del Forn de Barraca, multats amb 1.260 euros

El Jutjat penal número 6 de València ha condemnat els quatre activistes que es van oposar al desallotjament de Forn de Barraca, centenària alqueria expropiada i enderrocada per les obres de l’autovia V-21 de València, al pagament d’una multa de 1.260 euros.

Així es desprén de la sentència en la qual el jutge condemna una de les activistes com a responsable d’un delicte de resistència, mentre que estima que els altres tres condemnats van cometre un delicte de desobediència greu als agents de l’autoritat.

Els fets es remunten al 16 de juliol del 2018, quan l’administració pública va ocupar a títol d’expropiació la finca situada a Alboraia per a executar les obres del projecte d’ampliació a tres carrils del tram Carraixet-València de la V-21, declarades urgents per acord del Consell de Ministres, segons es desprén de la resolució, contra la qual es pot interposar recurs d’apel·lació.

L’actuació de l’Administració i la necessitat de demolir la casa, en estat d’abandó, va provocar el rebuig de diverses plataformes cíviques i ciutadans no identificats que el 18 de setembre del 2019 van accedir a l’immoble i hi van romandre de manera ininterrompuda amb la finalitat d’evitar que fora enderrocat, obstaculitzant els dos camins d’accés a la finca mitjançant col·locació de barricades.

Així mateix, aquestes persones, segons consta en la sentència, «van causar desperfectes de consideració en maquinària utilitzada per l’empresa adjudicatària» i «també van dur a terme diverses conductes disruptives que van interferir en l’execució de les obres».

En el marc d’aquest context, tres dels condemnats, majors d’edat i sense antecedents penals, i un altre condemnat, major d’edat i amb antecedents penals no computables a l’efecte de reincidència, en data no determinada però almenys diverses hores abans de les 6 del dia 27 de setembre del 2019, dia previst per al desallotjament de l’immoble, van entrar amb altres persones en la parcel·la «amb la finalitat assenyalada, tancant la porta d’accés mitjançant la col·locació d’un cadenat».

Personades diverses patrulles de la Guàrdia Civil per a dur a terme el desallotjament, després d’eliminar el cadenat mitjançant ús d’una cisalla, van identificar a la zona no ensostrada de l’interior de l’alqueria a diverses persones, entre les quals hi havia una de les condemnades, que van ser desallotjades «amb l’ús de la força mínima indispensable».

Mentre un agent acompanyava a la condemnada cap a l’eixida, aquesta, «amb ànim de menyscabar el principi d’autoritat i conscient del probable menyscapte la integritat física del Guàrdia Civil, es va llançar a terra i va començar a propinar puntades, arribant a impactar una d’elles en el genoll dret de l’agent que, no obstant això, no va arribar a patir lesions en trobar-se protegit per genolleres».

Els restants condemnats, «actuant de mutu acord i amb idèntica finalitat, es van endinsar a l’interior de l’habitatge i van bloquejar les dues portes d’accés a la casa mitjançant la col·locació de neveres i poals plens de material pesat».

Posteriorment, «mentre un d’ells es lligava a la reixa de la finestra contigua al balcó del primer pis, fent ús de cordes i mosquetons, els altres dos condemnats van accedir a la teulada de l’habitatge des del pati interior mitjançant una escala portàtil que van retirar per a impedir que la força actuant poguera accedir a aquest».

Diverses patrulles de la Guàrdia Civil van accedir a l’interior de l’habitatge després de desbloquejar les portes mitjançant cisalles, maces i palanques, i van aconseguir fer un forat en la primera i obrir la segona íntegrament.

Els agents actuants des de les 6.10 hores fins a les 9.15 hores «van requerir de manera successiva als condemnats a fi que deposaren la seua actitud, descendiren fins a la planta baixa i facilitaren el desallotjament». «Aquests van desoir els seus requeriments malgrat els advertiments i van mantindre de manera persistent la seua conducta obstruccionista, fent necessari el desplaçament del Grup Especialista d’Intervenció de Muntanya (GREIM) i de components del Cos de Bombers amb la finalitat de conducta al desallotjament en condicions de seguretat», continua.

A les 9.10 hores i a les 9.25 hores, respectivament, dos components del GREIM van ascendir mitjançant plataforma del camió de bombers fins a l’altura on es trobaven els condemnats i els van traslladar a terra, on van ser identificats i detinguts per diverses patrulles de la Guàrdia Civil. Les despeses ocasionades pel desplaçament dels vehicles de bombers implicats i del personal que va intervindre en el rescat dels acusats va ascendir a la quantitat de 329,66 euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa