Diari La Veu del País Valencià
El Síndic de Greuges dona la raó a la plataforma Salvem l’Ideal

El Síndic de Greuges ha donat la raó a l’escrit de queixa presentat per la plataforma Salvem l’Ideal davant «la inacció» de la Generalitat Valenciana en el procés perquè l’antic Cine Ideal, ubicat al centre d’Alacant, siga declarat Bé d’Interès Cultural.

El 14 d’Octubre de 2022, la plataforma Salvem l’Ideal va presentar un escrit de queixa al·legant que la Direcció General de Cultura i Patrimoni «va ignorar» l’informe favorable de la direcció territorial d’Alacant per a la incoació de l’expedient de BIC del Cine Ideal.

En aquest informe, la direcció territorial al·legava l’existència de singularitat a escala autonòmica del Cinema Ideal, i demanava a València informes de les diferents institucions consultives sobre si procedia declarar-lo BIC.

Salvem l’Ideal assegura que la Direcció General de Cultura i Patrimoni «va ignorar completament aquest informe i no ha presentat cap informe tècnic per a demostrar o desmentir la singularitat» de l’Ideal. A més, asseguren que després d’estudiar ells mateixos la base de dades de l’inventari nacional de cines, «podem assegurar que el cine té elements singulars no només a nivell provincial sinó a nivell de tota la Comunitat Valenciana».

L’antic cine Ideal és un dels pocs edificis protegits en el primer catàleg de proteccions de la ciutat d’Alacant i va ser buidat il·legalment en ple centre de la ciutat, davant «la impassibilitat» de l’Ajuntament d’Alacant i la Generalitat Valenciana. A més, des del seu tancament en 2003 el Cine Ideal ha patit un «alarmant procés de desprotecció, unit a un clar procés d’especulació immobiliària».

L’Ideal, últim cinema monumental d’Alacant, complirà cent anys en 2025. L’històric edifici va sobreviure als bombardejos feixistes durant la Guerra Civil, es va utilitzar com a presó de dones al final d’aquest conflicte, ha projectat des de pel·lícules mudes i en blanc i negre fins a pel·lícules a color, és l’únic cine històric que manté la instal·lació dels cinc que existien en el centre d’Alacant i pertany a un dels arquitectes modernistes més importants de principis de segle XX de la ciutat, Juan Vicente Santafé i Arellano.

El Síndic de Greuges recorda a la Generalitat Valenciana que, en existir una instància prèvia favorable de la direcció territorial d’Alacant, estan obligats a justificar el canvi de criteri –és a dir, el de no estudiar el BIC per a l’Ideal. Així mateix assenyala que la Generalitat està obligada a motivar les seues decisions per a evitar l’arbitrarietat dins dels poders públics.

Comparteix

Icona de pantalla completa