Diari La Veu del País Valencià
Compromís urgeix el Govern espanyol a limitar el preu dels lloguers

Els portaveus de Compromís al Congrés i a Les Corts, Joan Baldoví i Papi Robles, i l’alcalde de València Joan Ribó, han exigit al Govern espanyol que done eixida a la Llei d’Habitatge i que incloga mesures «valentes» per a limitar el preu dels lloguers. A més, han defensat un «control seriós» a la compra d’habitatge per part dels fons voltor, a l’estil del Canadà.

En roda de premsa, amb el lema «Vivenda: Una emergència com a una casa», Baldoví, Robles i Ribó han proposat posar fre a l’encariment de l’habitatge, ja que el preu va pujar un 23% la demarcació d’Alacant i un 21% a la de València. També demanen augmentar el control dels pisos turístics.

Ribó ha assegurat que l’habitatge és el principal problema actual, quan fa anys era l’ocupació, i ha lamentat que el preu continue pujant de forma desbaratada i que impedisca l’emancipació als joves. També ha defensat les mesures impulsades tant per l’Ajuntament com per la Generalitat, amb 224 desnonaments suspesos l’any passat i més de 6 milions d’euros concedits en ajudes per a recursos residencials, enfront dels «712.000 euros que va donar el PP» quan governava en 2014.

Davant aquesta situació, ha apostat per establir a València la mesura adoptada pel govern del Canadà de prohibir comprar habitatge a estrangers no residents per a controlar els preus. També s’ha mostrat a favor de cedir drets de superfície a cooperatives i d’impulsar la col·laboració pública i privada per a construir habitatges i destinar-los a lloguer assequible, així com un control «més estricte» dels apartaments turístics.

«Queda molt per fer», ha reconegut, i s’ha mostrat a favor d’endurir el control dels apartaments turístics, de potenciar el paper de l’empresa municipal d’habitatge públic Aumsa i «fins i tot de tocar el Pla General (d’Ordenació Urbana) en alguns aspectes». «No farem el que va fer l’exalcaldessa de Madrid Ana Botella, que va vendre pisos a fons d’inversió», ha recalcat.

En clau estatal, Baldoví ha fet notar que «no ha funcionat» el límit fixat pel Govern espanyols perquè els lloguers només puguen pujar un 2% en 2023, ja que «es deixen molts espais perquè no es complisca», i ha reclamat que l’executiu de Pedro Sánchez accepte les seues esmenes a la Llei d’Habitatge, que «ha d’eixir sí o sí»: «Estem esperant que ens criden».

Entre les seues esmenes ha destacat limitar els preus dels lloguers «de veritat», definir clarament les zones tensionades, reconvertir la Sareb (Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària) perquè garantisca l’accés a l’habitatge, establir «qualsevol fórmula jurídica» que impedisca vendre’ls a fons voltor i suspendre definitivament els desnonaments de persones en situació de vulnerabilitat sense alternativa residencial.

Baldoví ha reclamat, a més, que les competències d’habitatge siguen cedides a autonomies o ajuntaments per a evitar que les lleis que limiten l’encariment dels lloguers siguen tombades pel Tribunal Constitucional, tal com va passar a Catalunya. «No és somiar la lluna, ho preveu la Constitució», ha dit.

«València és la ciutat on més ha pujat el lloguer de tot Europa: no es pot especular amb un dret humà», ha advertit per la seua part la síndica, Papi Robles, qui ha posat en valor les mesures adoptades per la Generalitat els últims anys, com ara la compra d’habitatge mitjançant el dret de tanteig i retracte.

En qualsevol cas, Robles ha reconegut que «no és suficient», i ha assegurat que Compromís no es conforma i que vol anar més enllà tant a nivell valencià com municipal per a facilitar l’accés a l’habitatge.

Comparteix

Icona de pantalla completa