Diari La Veu del País Valencià
Esquerra Republicana pregunta al Govern espanyol pel vaixell saudita que passarà per Sagunt el 4 de febrer

La diputada d’Esquerra Republicana Marta Rosique va enregistrar dijous al Congrés una bateria de preguntes sobre la parada que farà el vaixell saudita Bahri Abha al Port de Sagunt (Camp de Morvedre) el 4 de febrer, quan podria carregar armes que possiblement seran emprades al Iemen.

No és la primera vegada que els republicans demanen explicacions al Govern espanyol sobre el trànsit de bucs de la naviliera saudita carregats d’armes per Sagunt, tal com explica la mateixa Rosique, qui assegura que «mentre no es modifique la llei de secrets oficials el Govern intentarà no facilitar-nos la informació que, per altres mitjans, tenim. Aquests vaixells venen carregats d’armes dels Estats Units i en carreguen ací a Sagunt per portar-les a l’Aràbia Saudita. Després, sabem per organitzacions internacionals que al Iemen s’han emprat armes de fabricació espanyola contra la població civil», critica.

En l’escrit, els republicans remarquen les recomanacions del Grup d’Experts sobre el Iemen del Consell de Drets Humans de l’ONU, reiterant la crida a països tercers perquè deixen de transferir armes a les parts en conflicte. I recorda que Espanya té acords armamentístics amb l’Aràbia Saudita per valor de 109 milions i amb els Emirats Àrabs per 120,5 milions.

Les preguntes van en el sentit de demanar al Govern espanyol si és conscient que aquestes armes podrien ser emprades en un conflicte bèl·lic, incomplint així el Tractat sobre el Comerç d’Armes (TCA). També pregunten si el vaixell carregarà armes i si rebutjaran l’autorització del trànsit del vaixell pel Port de Sagunt. Demanen al Govern espanyol, també, si pensa adoptar mesures per millorar la transparència sobre el material que es carrega i facilitar informació al Congrés dels Diputats. Per últim, i atesos els indicis, pregunten si el Govern espanyol no té suficient coneixement sobre l’ús d’armament exportat en la guerra del Iemen.

Segons expliquen des d’Esquerra Republicana, el Govern espanyol sempre finalitza la seua resposta dient que «si es tinguera coneixement o existira el risc d’un ús indegut dels materials exportats, aplicarien la llei sobre el control de comerç exterior de material de defensa que, en l’article 8, dona la possibilitat de suspendre o revocar una autorització prèviament concedida». Per a la secretària general d’Esquerra Republicana del País Valencià, Maria Pérez, «és indignant que ens vulguen fer creure que no saben què porten els vaixells i on s’utilitzen les armes quan tot el món ho sap. A què esperen? Què més necessiten per a posar fi a aquest comerç de la mort?». Pérez, que ha agraït a la Plataforma Antimilitaristes MOC per estar «sempre alerta», ha confirmat que aniran al Port de Sagunt el dia 4 i que no deixaran de «reclamar la finalització del negoci d’armes amb Aràbia Saudita al seu pas pel País Valencià. Les valencianes i els valencians som gent de pau i no volem contribuir a la mort de la població civil iemenita», assegura.

Comparteix

Icona de pantalla completa