Diari La Veu del País Valencià
El decret que desenvolupa la llei de memòria democràtica reconeix la repressió específica cap a les dones

El Ple del Consell ha aprovat aquest divendres el decret pel qual es desenvolupa la Llei 14/2017 de Memòria Democràtica i per a la Convivència de País Valencià. El text inclou la creació d’un Cens de Víctimes, una Comissió de la Veritat, Escoles de la Memòria i incideix de manera expressa en les formes de repressió cap a les dones, entre altres aspectes.

Així, el text normatiu recull en el capítol I que la Generalitat adoptarà les mesures necessàries per a reparar les formes especials de repressió o violència de qualsevol classe patida per les dones a conseqüència de la seua activitat pública, política o intel·lectual, durant la guerra i la dictadura fins a la promulgació de la Constitució del 1978, o com a mares, companyes o filles de persones represaliades o assassinades, i les que van patir privació de llibertat o altres penes a conseqüència dels delictes d’adulteri i interrupció voluntària de l’embaràs.

El capítol II crea i regula el Cens de víctimes de la guerra, la dictadura franquista i la transició al País Valencià, amb una referència especial a la confecció d’un cens de nounats i menors sostrets donats en adopció sense autorització dels progenitors, durant la guerra, la dictadura franquista i la transició.

Mapa de fosses i identificació de víctimes

El capítol III preveu les disposicions generals sobre actuacions d’investigació, localització, exhumació i identificació de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura. En aquest sentit, es fa un esment especial a les víctimes de Cuelgamuros i s’assenyala que es prestarà el suport necessari en les iniciatives d’exhumació i trasllat de les víctimes valencianes que van ser il·legalment i clandestinament inhumades sense autorització, i, en molts casos, sense coneixement de les seues famílies.

El capítol IV es refereix a l’elaboració i actualització del Mapa de Fosses del País Valencià. S’estableix que les fosses incloses en aquest mapa tindran la consideració de Llocs de la Memòria.

En el capítol V es recull les normes per a la investigació, localització, exhumació i identificació. Contempla la creació d’un Registre de víctimes desaparegudes, així com l’elaboració d’un Pla Valencià d’Exhumacions.

El capítol VI tracta de la identificació i el Banc de Dades d’ADN. El decret recull l’elaboració d’un Pla Valencià d’Identificació de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista que inclou les persones afectades per la sostracció de nounats i menors. En el cas de nounats i menors sostrets recollirà una base de dades de perfils genètics de les mares biològiques i altres familiars, així com de les persones adoptades que el sol·liciten.

Oficines d’assistència

D’altra banda, el decret regula la posada en coneixement a les forces i cossos de seguretat, la Fiscalia i els òrgans judicials de l’existència d’indicis de la comissió de delictes i atenció a les víctimes amb la creació i regulació de la Xarxa d’Oficines de la Generalitat d’Assistència a les Víctimes.

A més, aborda la documentació relativa a la memòria democràtica valenciana amb la regulació del dret d’accés als documents i arxius i la creació d’un Fons Documental de Memòria Democràtica Valenciana per a la investigació històrica, la cerca i l’accés a noves fonts.

Llocs de la Memòria

També regula en el capítol XI els Llocs i Itineraris de la memòria democràtica valenciana i el contingut del catàleg, així com la creació de la Xarxa d’espais de la memòria democràtica valenciana on s’inclouran tots aquells espais, immobles o paratges amb valors històrics o simbòlics que servisquen com a espais de transmissió de la memòria democràtica, compten o no amb protecció memorialista, com una manera d’integrar i valorar la memòria democràtica valenciana a través de la recuperació, senyalització i difusió del patrimoni memorial del període 1931-1982.

Finalment, el capítol XIII, regula els elements contraris a la memòria democràtica, defineix l’abast del Catàleg de Vestigis de la Guerra Civil i el franquisme i preveu el procediment per a la retirada voluntària dels elements contraris a la memòria democràtica per part dels ajuntaments i en el cas de no retirada, la iniciació d’un procediment d’ofici per la Generalitat, així com el destí i custòdia dels vestigis retirats.

El decret contempla en la seua disposició addicional primera la creació d’una Comissió de la Veritat d’àmbit autonòmic per a restablir la veritat històrica, jurídica i institucional sobre els fets esdevinguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Comparteix

Icona de pantalla completa