Diari La Veu del País Valencià
L’Aula Didàctica de la Memòria Democràtica, un espai perquè «l’alumnat conega els efectes del franquisme»

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha creat l’Aula Didàctica de la Memòria Democràtica, un espai que estarà en funcionament durant els pròxims mesos amb l’objectiu que l’alumnat «conega de primera mà, amb activitats complementàries, els efectes socials, polítics i culturals que va tindre la dictadura franquista en el nostre territori».

L’aula se situarà al Monestir de San Miquel dels Reis, a València, ja que aquest centre va ser durant anys una antiga presó franquista i està, per tant, «ple de simbolisme i té un monòlit en homenatge a les milers de persones que van estar empresonades».

La consellera d’Educació, Raquel Tamarit, ha recalcat que «en el camí per a la consecució d’una societat arrelada als valors democràtics és fonamental que l’alumnat conega què va succeir durant l’època més fosca de la nostra història contemporània, per a reparar la memòria de les víctimes».

Entre les funcions de la nova aula didàctica també es troba «el fet de difondre i dinamitzar des d’un punt de vista didàctic i cultural les conseqüències que van tindre per al poble valencià les quatre dècades de dictadura, així com crear un espai de pensament i reflexió crítica sobre la necessitat de recuperar i contextualitzar els llocs, les persones i els esdeveniments més emblemàtics per a entendre com va transformar la dictadura el nostre territori, i elaborar materials que es consideren necessaris per a la divulgació de la defensa dels drets humans i la recuperació de la memòria democràtica».

Des d’Educació destaquen que l’Aula Didàctica de la Memòria Democràtica té «una clara vinculació curricular», ja que oferirà tallers i recursos per a treballar competències específiques en diferents matèries i àmbits, com per exemple Coneixement del Medi natural, Social i Cultural, en Primària; Valors Cívics i Ètics, en Primària i ESO; Geografia i Història i Digitalització, entre altres, en ESO, i en Batxillerat, Història d’Espanya, Cultura Jurídica i Democràtica i Geografia i Història Valencianes.

Les huit aules didàctiques

Les aules didàctiques són un projecte d’innovació educativa de la Conselleria que tenen la finalitat de promoure l’aprenentatge contextualitzat de continguts curriculars amb una «forta» vinculació amb la cultura valenciana.

La primera que va entrar en funcionament el 2008 va ser l’Aula Didàctica de Cultura Clàssica, la Saguntina Domus Baebia, a Sagunt (el Camp de Morvedre), per iniciativa de l’Associació Lvdere et Discere, i ofereix tallers sobre activitats concretes del món clàssic i acosta la cultura clàssica a milers d’alumnes.

En el curs 2016-2017 va entrar en funcionament a Sueca (la Ribera Baixa) l’Aula Didàctica de Cultura Contemporània Joan Fuster, que difon i dinamitza l’obra de l’escriptor des de la seua casa.

El 2021 es va llançar a Altea l’Aula Didàctica de Cultura Contemporània Carmelina Sánchez-Cutillas, amb seu a la Casa Gadea del municipi de la Marina Baixa, un lloc referent en l’obra literària d’aquesta escriptora valenciana de la generació dels cinquanta.

El mateix any es va crear també l’Aula Didàctica de la Diàspora Mediterrània, situada a l’Escola de la Mar de Borriana (la Plana Baixa), un projecte pensat per a explicar i difondre el present i el passat de les migracions a la Mediterrània.

Aquest curs 2022-2023, se n’han engegat tres més. La primera és la de Música d’arrel tradicional valenciana Salvadora Sancho de Xàtiva (la Costera), amb seu en el Centre Cultural de Xàtiva (CCX), per a abordar els diferents camps artístics de la música popular, com per exemple les cançons, danses o instruments tradicionals. Alguns tallers compten amb la col·laboració de Pep Gimeno Botifarra.

Una altra és l’Aula Didàctica de Cultura Contemporània Didín Puig, amb seu a Benimodo, que difon i dinamitza la figura de la periodista i divulgadora de la Ribera Alta segons la seua importància dins del panorama cultural valencià.

Un referent com Enric Valor també té un espai didàctic. L’Aula Didàctica de Cultura Contemporània Enric Valor, situada a Castalla (l’Alcoià), impulsa tallers sobre el coneixement de la vida i l’obra de l’escriptor des d’un punt de vista lúdic, didàctic i també crític.

Comparteix

Icona de pantalla completa