Diari La Veu del País Valencià
Comencen els actes de rememoració de la crema de Vila-real per les tropes borbòniques el 1706

L’Associació Cultural Socarrats de Vila-real rememora a partir d’aquest dijous, 12 de gener, la crema de la ciutat per les tropes de Felip V de Borbó el 12 de gener del 1706, en el marc de la guerra de Successió.

Enguany, l’entitat, amb la col·laboració de la Regidoria de Normalització Lingüística de l’Ajuntament i Acció Cultural del País Valencià, ha programat, d’una banda, la conferència «La guerra de Successió vista des de Vila-real», a càrrec del filòleg i teòleg Avel·lí Flors, Premi Socarrat Major 2022, que tindrà lloc hui, a les 19.30 h, a la Sala Diàfana de la Casa dels Mundina, i, d’altra banda, la Marxa Cívica que commemora l’assalt de Vila-real per l’exèrcit borbònic.

Aquest acte reivindica la memòria d’una fita tràgica, atés que la valentia dels vila-realencs del moment en prendre partida pels Àustries i no pels Borbons, va significar la mort d’una part important de la població, saquejada i cremada pel Borbó. L’acabament de la guerra va donar lloc al Decret de Nova Planta, que va posar fi als drets i llibertats dels valencians.

La comitiva, en què participaran els Miquelets del Regne de València, eixirà a les 19 h de la seu de Socarrats, al carrer Sarthous, i recorrerà l’avinguda del Cedre, el carrer de Pere III, el carrer Major Sant Jaume, la plaça de la Vila, i els carrers Major Sant Domènec i Lluís Vives fins a la torre Motxa, on tindran lloc els parlaments institucionals, presentats per Glòria Castellote. La portadora del penó serà Maribel Castillo Esteller.

Comparteix

Icona de pantalla completa