Diari La Veu del País Valencià
Les al·legacions del Consell sobre el Tajo-Segura se centraran en qüestions jurídiques i econòmiques

La consellera d’Agricultura i Emergència Climàtica, Isaura Navarro, ha destacat aquest dilluns que les al·legacions del govern valencià al Consell d’Estat en defensa del transvasament Tajo-Segura se centraran en qüestions jurídiques i econòmiques. Així, ha anunciat que assistirà, amb el secretari d’Agricultura, Roger Llanes; i el de Transició Ecològica, Francisco Candela, a la protesta que se celebrarà dimecres a Madrid convocada pels regants davant el Ministeri de Transició Ecològica.

En aquests termes s’ha pronunciat la consellera en declaracions als mitjans després de la reunió del grup de treball de seguretat en l’àmbit rural celebrada aquest dilluns a la seu de la Delegació del Govern espanyol. Navarro ha destacat la qüestió jurídica, «perquè s’ha canviat el text aprovat en aquest òrgan de participació per àmplia majoria», i el que ha arribat al Consell d’Estat «no és el que s’ha aprovat», ha denunciat, al mateix temps que ha deixat clar que el govern valencià va votar a favor perquè «estàvem d’acord amb el text». «El que ara plantegem és que, jurídicament, és inviable, perquè no pot ser que es compte amb la participació per a un text que s’acaba modificant», ha protestat.

Pel que fa a l’àmbit econòmic, la consellera destaca que l’afectació econòmica «és molt important». «Si puja el cabal ecològic tenim un problema», ha lamentat, i subratlla que aquesta afectació es fa visible en la reducció del transvasament al camp valencià i al murcià, «que està per escrit, està més que estudiada i li ho recordem al Consell d’Estat perquè no és una decisió que s’haja de prendre de manera banal». En aquest sentit, Navarro afegia que la retallada del transvasament «afecta molts llocs de treball i l’agricultura» del País Valencià, «que és la de tot l’Estat, que és l’agricultura que s’exporta i gràcies a la qual mengem». «Parlar d’interessos valencians o murcians quan són els de tot l’Estat els que han de preocupar el Govern d’Espanya, em sembla una fal·làcia», considera la consellera.

Navarro també ha dit que aquest dimecres «reivindicarem, davant les portes del Ministeri per a la Transició Ecològica, que es torne al text que va ser aprovat pel Consell Nacional de l’Aigua», i ha afegit que «no té sentit que tinguem un riu en millors condicions i que l’aigua no ens arribe». La consellera també ha anunciat que dimecres de vesprada mantindran una reunió amb el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, «davant aquests canvis que ens afecten directament i per a exigir allò que els agricultors i que el camp alacantí necessiten».

Segons indica la consellera, des del govern valencià estan «en total desacord amb el canvi de guió que ha fet el govern central pel que fa als cabals ecològics, perquè trenquen a última hora els acords per a garantir el manteniment del transvasament del qual depèn l’agricultura del sud» del País Valencià- També assegura que la Generalitat «ha fet els deures» en matèria d’inversions per a la depuració i la dessalinització d’aigües amb la finalitat de garantir el subministrament hídric a les comarques meridionals valencianes. I ha recordat que el Govern espanyol ha previst també inversions per valor de mil milions d’euros per a la depuració d’aigües a Madrid, «que continua sense depurar aigües, cosa que fa augmentar els nivells de contaminació, i eixa deixadesa no és just que la carregue l’agricultura» valenciana.

Alhora, el president de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja), Cristóbal Aguado, ha afirmat que és «un despropòsit» que no s’entenga per part de «tots» que «l’agricultura del futur és l’aigua». «No hi haurà cap agricultura que tinga una planta perenne que puga subsistir sense aigua perquè hi ha un canvi climàtic palpable», ha dit, al mateix temps que apunta que al Consell Nacional de l’Aigua «haurien de parlar amb molta més intensitat, amb una política de visió nacional, deixar la crispació i parlar de l’aigua com un element necessari per a les persones, l’economia i l’agricultura», tot defensant que «no es pot viure en aquesta disputa continuada».

Pel seu compte, el secretari general de La Unió de Llauradors i Ramaders, Carles Peris, ha lamentat que «els valencians sempre perdem a Madrid: esperem que al final es rectifique i tiguem un període d’estabilitat durant tres anys i que en aquest temps es puguen abordar altres inversions hídriques», tot i que ha reconegut que, «lamentablement, no crec que ho modifiquen, i una vegada més els valencians perdrem a Madrid».

Comparteix

Icona de pantalla completa