Diari La Veu del País Valencià
El Consorci del Riu Millars detecta un augment de construccions il·legals al paisatge fluvial protegit

El Servei de Guarderia Rural del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha detectat en els últims mesos «un important augment» del nombre de construccions il·legals a la zona dels Alters, dins del paisatge protegit d’aquest llit. Aquest organisme el formen els ajuntaments de Vila-real i Borriana, a la Plana Baixa, i Almassora, a la Plana Alta, junt amb la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana.

L’entitat ha assenyalat que durant el 2022 s’han posat tres denúncies per diverses infraccions urbanístiques com ara ampliar els habitacles de cases existents, construir alguna piscina, cavar pous, posar paellers o alçar tanques.

Les denúncies han sigut tramitades a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica «perquè arriben al jutjat pertinent i s’inicie el procés sancionador que pot ocasionar una multa rellevant i l’enderrocament de la construcció il·legal», ha ressaltat el consorci.

També ha explicat que en la zona baixa el riu Millars s’eixampla per a desembocar a la Mediterrània en forma de delta de tres braços o goles que entremig formen dos illots elevats anomenats Alters. Aquests es troben separats de la mar per un llarg cordó de graves o cudols.

El Consorci ha precisat que als Alters «hi ha un nombre important de construccions antigues que no es poden tocar per part dels propietaris», ja que «estan en terreny agrícola i dins del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars».

«Els propietaris no poden fer res en aquesta zona que implique qualsevol classe d’obra, únicament mantindre les cases de ferramentes existents», ha concretat l’entitat, que ha subratllat que si no és així «s’arrisquen a fortes sancions econòmiques».

Comparteix

Icona de pantalla completa